Výroky expremiéra Miloše Zemana o islámu jsou xenofobní a neinformované

28. 6. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

"Důchodce z Vysočiny", český premiér z let 1998-2002 Miloš Zeman, se vyjádřil na obskurní konferenci v Praze, že nepřítelem je "anticilivizace" - islám.

Naštěstí Českou republiku nikdo neposlouchá, a o to méně někdo poslouchá Miloše Zemana.

Jeho výroky jsou ovšem problémem pro něho samotného a jsou ve svém důsledku výmluvným příkladem toho, jak člověk ztratí kontakt s realitou, když je závislý na "informacích" jen českých médií.

Mám kdesi v počítači nahrávku, na níž se Miloš Zeman v době, kdy byl premiérem, snaží mluvit anglicky. Je to hodně tristní. Vyplývá z toho, že Zeman je velmi pravděpodobně člověk, který nemá přístup k mezinárodnímu diskursu, probíhajícímu v angličtině, neví, jaká je situace, o čem se mluví, co se děje a zřejmě je opravdu při svém černobílém hodnocení světa závislý na Právu a Mladé frotně Dnes případně (Pánbůh s námi a zlé pryč!) na "zpravodajství" českých televizí.

Zemanovi jako by uniklo, že v muslimském světě probíhají už řadu měsíců arabské prodemokratické revoluce, v nichž v řadě opravdu krutých režimů, často vojensky podporovaných Spojenými státy, nasazují lidé vlastní životy za demokratické reformy - tak, jak se to snad kromě Jana Palacha nikdy neodvážil žádný Čech, přestože v porovnání s takovou Sýrií, kde byly v posledních týdnech usmrceny stovky prodemokratických aktivistů, se Češi za posledních šedesát let nikdy ve větších počtech nepostavili proti ozbrojené utlačitelské moci. Jakým právem Zeman zostuzuje desetitisíce těchto odvážných aktivistů?

Svět není nikdy tak černobílý jak ho vidí Miloš Zeman. Jeho výroky napovídají o tom, že asi žádného skutečného muslima nezná a nikdy se s žádným nespřátelil. Ono je lehké dštít síru na příslušníky hnutí či etnika, o němž víme jen teoreticky.

Je to samozřejmě nesmysl, tvrdit, že "umírněný muslim neexistuje". V Británii žijí miliony muslimů a člověk s nimi přichází do styku mnohokrát denně. Jsou to kolegové profesoři na univerzitách, řidiči autobusu, úředníci v bance, novináři. Vynikající ekonomický komentátor prestižních Channel Four News se jmenuje Faisal Islam. Všichni tito lidé jsou podle Zemana "extremisté"? Měli by britské univerzity uvěznit své muslimské studenty a profesory?

Jako je neseriozní a nebezpečné šmahem nadávat na islamisty (které neznám), totéž samozřejmě platí i o komunistech, které Zeman, jak se zdá, na konferenci hodil s islamisty do jednoho pytle. Islamisté i komunisté jsou podle něho nereformovatelní.

Zeman je obětí zastaralého, ideologického paradigmatu, který v dnešním světě prostě už neexistuje. Podle této představy - za studené války ji intenzivně pěstovaly obě strany, Západ i Východ - považuje člověk sebe a své společenství za dokonalé, kdežto nositel jinakosti, kdo má jiné hodnoty, je zosobněný ďábel.

Vím, že zastaralá česká média tento archaický způsob myšlení systematicky vnucují českému obyvatelstvu a mají na jeho ovlivňování monopol díky tomu, že do českého diskursu normální způsoby vyjadřování neproniknou. Vím, že se snaží vytvářet představu, že Západ je říší dobra, zatímco třetí svět je ohavný a nelidský. Ono je to často úplně jinak, jak přemýšlivému pozorovateli dokáže třeba vysílání televize Al Džazíra, která systematicky hájí zájmy obyčejných lidí v třetím světě, často utlačovaných svými vládci a tvrdě vykořisťovaných Západem. A že by západní civilizace byla skutečně tak dokonalá? Pohlédněme, jak se rozkládá v důsledku finančních krizí.

Miloš Zeman se bohužel pod soustředěným tlakem českých médií proměnil v karikaturu.

Svět není černobílý. Drtivá většina muslimů jsou normální lidi jako vy. I mezi komunisty byli idealisti.

0
Vytisknout
13771

Diskuse

Obsah vydání | 30. 6. 2011