Událost

30. 6. 2011 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Zpravodajství ČT včera přineslo velmi zajímavou zprávu: Jaromír Jágr se rozhoduje pro jeden z celků severoamerické NHL. To by asi nebylo tak překvapivé, jako informace, že rozhodnutí má padnout "před jedenáctou hodinou" toho dne.

V podstatě se jedná o bezvýznamnou informaci, která ale v kontextu toho, co by se dalo nazvat "mediální realitou", znamená to samé jako tajné zaříkávadlo nějaké prehistorické mytologie.

Jaromír Jágr je vděčná mediální entita. Ztělesňuje v sobě bezesporu nepřehlédnutelnou dominantu mediální krajiny, takový mediální menhir. Je to pevný bod v mediální mytologii, která do značné míry překonává naši svobodu ustanovit si chápání okolního světa. Jaromíra Jágra prostě z tohoto světa nevypudíte, leda byste prošli řádným vymytím mozku a je úplně jedno, jaký k tomuto ikonu zaujímáte postoj.

Jaromír Jágr je něco jako epochální obraz vytvořený vskutku soudružskou prací spojených mediálních emirátů. Obraz, který tento pojem vyvolává, je v podstatě vysoce koncentrovaným, mnohovýznamným kulturním identifikátorem. Bez přílišných pochybností se jedná o jeden z výrazů soudobého "češství" (jestli ještě něco takového v globalizovaných kulturních strukturách existuje). Pokud budeme hledat oporu pro taková tvrzení, stačí se podívat na obsazování anket tzv. společenské významnosti. Tento menhir tvoří skutečné jádro soudobé mediální galaxie. Proč tomu tak je, jaký příběh, jakou metaforu nebo jaké významy představuje Jaromír Jágr, není na rozměr krátké glosy.

Informace o tom, že se menhir pohne před jedenáctou, v podstatě potvrzuje výjimečnost nejvyšší kategorie. Takto podrobný časový údaj se totiž používá jen v případě těch nejzávažnějších společenských událostí (třeba pád vlády) nebo při průběhu živelných katastrof. Jinými slovy, divákovi se dostává velmi výjimečného pocitu, že právě teď se rodí historie a on může být při tom, pokud ještě chvíli vydrží. A v takovém případě pochopitelně nezbývá než tiše přihlížet:)

0
Vytisknout
8342

Diskuse

Obsah vydání | 30. 6. 2011