Muslimské bratrstvo usiluje v Egyptě o "úplnou kontrolu"

21. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

V New York Times lze nalézt děsivý citát Mehdího Akifa, bývalého vysokého představitele Muslimského bratrstva v Egyptě, jednoho z nejkonzervativnějších lídrů uskupení, ohledně politické strategie bratrstvem založené Strany svobody a spravedlnosti:

Náš předběžný program bude k vidění prostřednictvím Strany svobody a spravedlnosti. Avšak náš úplný program nebude odhalen, dokud nezískáme úplnou kontrolu a neujmeme se také prezidentské funkce,

napsal v The Nation Robert Dreyfuss.

Pokud jde o Muslimské bratrstvo, je tu spousta naivních optimistů, kteří věří, že organizace je neškodným prodemokratickým uskupením, jež si přeje formovat Egypt podle Turecka premiéra Erdogana. Jeho islamistická strana AKP řídí zemi. Nechejme na chvíli stranou otázku, zda Erdoganova reakcionářská, populistická, avšak propodnikatelská AKP, která do značné míry zničila tureckou sekulární nacionalistickou tradici, je pro Egypt vhodným modelem. V samotném Egyptě je bratrstvo reakcionářskou a také nebezpečnou silou - nikoliv pro Spojené státy, a nikoliv proto, že je protiizraelská, ale protože ztělesňuje nejhorší nábožensky fundamentalistické tendence egyptského národa.

To neznamená, že se bratrstvo mezi mnoha Egypťany netěší skutečné, masově rozšířené popularitě. Zda tato podpora dosahuje deseti, dvaceti nebo padesáti procent nebude jasné, dokud neproběhnou volby, ačkoliv to stále více vypadá, že v nadcházejících parlamentních volbách bude bratrstvo nespravedlivě zvýhodněno jednoduše proto, že je lépe organizováno. Stejně jako když Hamás zvítězil v palestinských volbách, i bratrstvo může těžit z protiamerického, protiizraelského a islamistického sentimentu, aby si v egyptských volbách zabezpečilo dobrý výsledek. Možná jde o demokracii, nicméně pro Egypt je to špatné znamení.

Koncem května, když ti, kdo organizovali revoltu na náměstí Tahrír, znova vyšli demonstrovat proti hrubosti armády, nejen že se bratrstvo nezúčastnilo, ale ještě protestující odsoudilo.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7377

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2011