Připlaťte si!

21. 5. 2011 / Vojtěch Merunka

čas čtení 8 minut

V tomto příspěvku reaguji na zprávu iDnes o šestinásobném zdražení dětských pasů, ale moje úvaha se týká i ostatních reformních vymožeností trojkoaliční rozpočtově zodpovědné vlády ČR.

Šetření za každou cenu formou omezování a zpoplatňování veřejného sektoru, které se týká už i atributů státní moci, kam vydávání pasů občanům samozřejmě patří, už ve srovnání s chováním politiků a způsobem utrácení státních peněz u lukrativních zakázek daleko překročilo hranici absurdity i směšnosti a dostalo se do stavu, pro který lidský jazyk zatím nemá pojmenování. Snad se to podaří budoucím historikům nebo politologům, až budou psát kapitolu o dnešní době.

Nyní k věci. Budou se několikanásobně zdražovat pasy, dětské pasy šestinásobně. Čili jak s oblíbeným reformním patosem líčí naše sdělovací prostředky: "Za pasy si v budoucnu připlatíme!" Bože, ta fráze "si připlatíme" je tak roztomiloučká, až by se člověku chtělo samou radostí poskočit! Právě proto, že český stát je ústy pravicové vlády a většiny přesvědčen o správnosti šetřit tímto způsobem, navrhuju řadu dalších podobných úspor, abychom si v budoucnu mohli šťastně "připlácet" ještě víc. Stát totiž vykonává také další svoje funkce a symboly úplně špatně, tedy neefektivně a (jaká hrůza!) pořád ještě zadarmo. Nikdo z nás přece nechce žít v zadlužené zemi, kde se děti musejí rodit s těžkým batohem státního dluhu na zádech:

Například si můžeme připlatit ve formě daně za používání oběživa - českých korun. Kdo nepoužívá platební karty a bankovní služby a bude chtít nadále používat hotovost, měl by si zaplatit zvláštní daň, protože výroba peněz není zadarmo - kolik asi stojí materiál a práce na zhotovení jedné kovové mince nebo papírové bankovky, že? Kdo nemá rád banky, bude si muset připlatit.

Rovněž tak navrhuju zvláštní mýtné v parcích a na chodnících poblíž veřejných budov, kde je vyvěšena státní vlajka. Ta také není zadarmo (látka, šití, tyč, vyvěšení, ...) Chcete koukat na státní vlajku nebo poslouchat hymnu? Stát přece nemůže něco dělat zadarmo! Tak si připlaťte.

Státní policie také není zadarmo a určitě se najde plno nemakačenků a jiných živlů, kteří ji zneužívají. Tomu se musí zabránit. Co třeba nějaký miloučký regulační poplateček? Chceme přece zkvalitnění a hlavně zeštíhlení a zefektivnění služeb policie, ne? Také by se dala zařídit celá řada zpoplatnění u justičních služeb a vůbec všude tam, kde stát uplatňuje vůči svým občanům ze zákona svoji suverénní moc. Vy nechcete zajistit spravedlnost a bezpečnost svoji a svých blízkých? Proč si odmítáte připlatit?

A při cestách do zahraničí by také měla být zvláštní daň pro případ využití pomoci nebo jiných služeb konzulátu. Možná by se na to hodila nějaká šikovná státní megazakázka podobně jako připravované platební karty na sociální dávky. Co třeba zařídit speciální mobil, kterým jediným se na konzulát dovoláte, když se vám v cizině něco stane? Každý zodpovědný občan by si mohl před cestou do zahraničí připlatit nejen za pas, ale i za tohle. I když se vám to třeba nelíbí, tak přece nechcete něco zakazovat těm, kteří by si za to rádi připlatili, že?

Silnice? Samozřejmě je všechny zprivatizovat. Chceš jezdit po silnicích? Tak si připlať! Vzdělaní ekonomové z českých elitních škol (nejlépe soukromých, samozřejmě) dávno vědí, že stát je vždy jen a jen špatný hospodář. Evropská unie a euro? Zrušit samozřejmě. Ostatně už se to rozpadá, radujme se. Velká impéria a nadnárodní politika jsou totiž jen samé socialistické nesmysly, které brání soukromému podnikání a zatěžují státní pokladnu. Už jsme to jednou v Evropě zažili, konkrétně třeba v 5. století. Římská říše (E.U. totiž není nic jiného než socialistický pokus o znovuobnovení tohoto beznadějně špatného dějinného nesmyslu) měla jak známo státní silnice, po kterých mohl zdarma chodit a jezdit každý, což neuvěřitelně zadlužilo římský stát. Státu nepomohlo ani to, když jeho elita přestala platit daně, aby už nebyla dál takto nesmyslně trestána za úspěch. Měli ty daně asi zrušit dřív, než bylo pozdě, ale tohle římský úřednický moloch nedokázal, a tak došlo k totální ztrátě konkurenceschopnosti. Ne nezbláznil jsem se. Jen jsem tu historii popsal moderním jazykem manažerů - mlamojštinou.* Římská říše se tedy po mlamojsku zákonitě rozpadla, její měna přestala existovat a zbytečné silnice zpustly a zarostly lesem. S výjimkou několika jakž takž zachovalých úseků, které zůstaly v provozu, protože si pro ně moudrá neviditelná ruka trhu dokázala najít uplatnění. Za zatáčkou totiž číhal na cestující výběrčí mýta pro místního pána nebo lupič, případně obojí. Ve středověku žádný neefektivní veřejný sektor a služby zadarmo nebyly. Nikdo žádné dávky nezneužíval. Všechno mělo svého jasného vlastníka. Soukromě vlastněni byli nejen veškerý movitý a nemovitý majetek, ale také samotní lidé. Škoda, že dnes jsme zatím ještě příliš svazováni hloupými historickými přežitky jako je deklarace práv člověka nebo občanská a zaměstnanecká práva z té nepřehledné hromady byrokratických smluv EU.

Zkrátka, celé bych to zjednodušil do mediální zkratky vyslovené atraktivní usměvavou redaktorkou v televizních zprávách: "Lidé si v budoucnu za to, že jsou občany České republiky, připlatí."

Vraťme se ještě k tomu pasu. Mohlo by se také mlamojsky řečeno "rozšířit portfolio nabízených služeb" a udělat různé druhy pasů. Kdo si připlatí víc, dostane třeba zlaté desky a nějaké pořádné VIP číslo podobně jako u aut, bude smět mít hezčí fotku a jako bonus mu do pasu nalepíme businessové vízum do USA na 10 let. A ten, kdo nebude tak zodpovědný a připlatit si nechce, bude se muset smířit jen se základním nezbytným standardem: bude mít pas menší nebo tenčí nebo jen v šedivých měkkých deskách. Taky by mohl mít menší obrázek státního znaku a méně překladů názvu českého státu do cizích jazyků uvnitř. A nebo mu ten státní znak rovnou vypálit na kůži nebo ten pas šoupnout do těla jako čipový implantát.

Je tu ale jedna možnost, že to je s těmi pasy ještě jinak: Zdražení pasů může plnit sofistikovanou roli regulačního poplatku jako poplatky ve zdravotnictví. Mlamoj říká, že kdo je ve zdraví zodpovědný, tak si připlatí. Ve zdravotnictví jde o proklamované systémové zvýšení zdraví obyvatelstva formou snížení zneužívání zdravotní péče a z toho vyplývajícího zvýšení kvality. Že by tedy zdražení pasů byla promyšlená snaha rozpočtově zodpovědné trojkoalice o zvýšení konkurenceschopnosti naší země formou podpory zaměstnavatelům pomocí oslabení nežádoucího vlivu odborů a jiných parazitů? V programovém prohlášení vlády je doslova napsáno: "My podpoříme podnikavost a iniciativu, protože víme, že jen podnikatelský sektor je tvůrcem bohatství společnosti, ne stát." Když budou obtížní zaměstnanci méně cestovat, tak nebudou tolik tlačit na dovolenou a na lepší mzdu. Zpoplatněme proto všechny nesmysly snižující globální konkurenceschopnost nabalené na evropskou cilivizaci v posledních 300 letech, anebo je rovnou zrušme a vraťme se do středověku. Každý co si vydělá, ať má! Češi musí do Evropy vrátit kapitalismus! Připlaťte si za kvalitu!

Poznámka:

* Mlamoj = mladý moderní jinoch. Jistě antikomunista, antisocialista, pravicově přesvědčený neoliberál, plédující vždy pro tržní řešení, atd. atd.

0
Vytisknout
13088

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2011