Chile: Začalo vyšetřování smrti Salvadora Allendeho

24. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

V pondělí 23. května - takřka čtyři dekády po puči, který svrhl chilského prezidenta Salvadora Allendeho - byly jeho ostatky exhumovány, aby se rozhodlo, zda byl zabit, nebo spáchal sebevraždu.

Procedura, při níž byla rakev zakrytá státní vlajkou vyzvednuta ze hřbitova v Santiago de Chile, byla 15. dubna schválena soudcem, který zkoumá příčinu prezidentovy smrti.

Dlouhodobě rozšířená verze přijímaná Allendeho rodinou tvrdí, že se prezident zastřelil útočnou puškou AK-47 darovanou Fidelem Castrem. Jednotky generála Pinocheta obsazovaly prezidentský palác La Moneda a Allende nechtěl, aby byl zajat živý.

Lidskoprávní organizace a nezávislí vyšetřovatelé však tvrdí, že v oficiálním pitevním protokolu jsou mezery, podle nichž je možné, že prezident utrpěl celkem dvě střelná poranění. Podle právníka Eduarda Contrerase navíc vzájemná poloha Allendeho těla a zbraně neodpovídaly verzi o sebevraždě.

Allendeho dcera Isabel, která je senátorkou, v pondělí na hřbitově přečetla prohlášení o tom, že rodina podporuje vyšetřování, i když nadále věří verzi o sebevraždě.

Jeden z Allendeových příznivců, lékař Patricio Guijon, tvrdí, že byl sebevraždě přítomen a viděl, jak se prezidentova lebka roztrhla po výstřelu ze zbraně, kterou držel mezi nohama.

Nicméně lidskoprávní organizace upozorňují, že prezidentova smrt se nikdy nestala předmětem oficiálního vyšetřování, a tak je jedním z 726 nevyřešených případů z doby puče a vojenské diktatury.

Vyšetřování americké senátní komise v roce 1975 ukázalo, že se CIA zřejmě podílela na přípravě puče a patrně pomáhala pučistům získávat důležité informace.

Allendeovy ostatky byly nejprve pohřbeny ve Valparaisu západně od hlavního města a v roce 1990 po rezignaci Pinocheta byly přemístěny do Santiaga. Vyšetřování provede šestičlenný forenzní tým, v němž působí i španělský lékař Francisco Echeverria vybraný Allendeho rodinou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8888

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2011