Co Bradley Manning prozradil?

Manninga americké úřady odsoudily, pachatele mučení nepotrestaly

30. 7. 2013

čas čtení 3 minuty

Britské Channel Four News v úterý večer připomněly, jaká byla Manningova "vina":

Bradley Manning zpřístupnil r. 2010 serveru WikiLeaks téměř 400 000 souborů o válce v Iráku, 90 000 souborů o válce v Afghánistánu a 250 000 diplomatických depeší.

Kolaterální vražda

Manning zprostředkoval serveru WikiLeaks tajný videozáznam, na němž se americká letecká posádka směje poté, co uskutečnila letecký úder, který usmrtil více než 10 lidí, mimo jiné novináře a jednoho otce, který vedl své děti do školy. Ze zveřejnění videa vyšlo najevo, že Spojené státy skrývají informace o zabitých novinářích a civilistech.

Bradley Manning není nepřítel

30. 7. 2013

čas čtení 4 minuty

Stíhání Bradleyho Manninga vyslalo do světa signál. Dalo světu najevo, že jakmile jsou Spojené státy konfrontovány s důkazy, že páchají trestné činy, současná americká vláda za to potrestá tu osobu, která ty informace zveřejnila, nikoliv pachatele těch trestných činů.

Vysílá to velmi varovný signál všem diktaturám, které běžně vězní, mučí a vraždí novináře a aktivisty. Ukazuje se totiž, že Spojené státy, takzvaná nejvýznamnější demokracie na světě, se ve skutečnosti od těchto diktatur moc neliší.

V úterý byl zveřejněn verdikt vynesený nad Bradleym Manningem, týkající se obžaloby, že zveřejnil tajné dokumenty. K zveřejnění verdiktu došlo až po Manningově věznění po dobu 1160 dní. Manningovým "zločinem" bylo, že prozradil vojenské dokumenty serveru WikiLeaks.

V rámci tohoto materiálu bylo zveřejněno video, na němž americký vojenský vrtulník zastřelil otce, který vedl děti do školy, dále důkazy, že v Afghánistánu operovala jednotka vrahů, i dokumentaci, že v americké věznici na Kubě v zálivu Guantánámo nejsou vězněni "nejstrašlivější teroristé", ale duševně choří pacienti, taxíkáři a osoby, které zajal Taliban.

Bradley Manning "nenapomáhal nepříteli"

30. 7. 2013

čas čtení < 1 minuta

Plukovnice Denise Lindová v úterý shledala Bradleyho Manninga vinným z pěti trestných činů krádeže a z pěti trestných činů "špionáže" a z dalších trestných činů. Může být odsouzen až na 130 let do vězení. Nebyl shledán vinným trestným činem "napomáhání nepříteli", což bylo nejvážnější obvinění, jemuž čelil. Jeho odsouzení bude pokračovat ve středu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Papež František: "Společnost potřebuje solidaritu"

30. 7. 2013

čas čtení 4 minuty

Z projevu papeže Františka předneseného 25. července v Rio de Janeiro v komunitě Varginha

Brazilský lid, zejména ti nejchudší mezi vámi, dokáže nabídnout světu cenné poučení o solidaritě. Na tomto světě je solidarita příliš často zapomínána nebo umlčována, protože je nepříjemná. Zdá se to být skoro jako ošklivé slovo ... solidarita. Rád bych apeloval na ty, kteří mají k dispozici větší zdroje, na státní úřady a na všechny lidi dobré vůle, kteří usilují o sociální spravedlnost: Nikdy nepřestaňte pracovat pro spravedlivější svět, charakterizovaný větší solidaritou! Nikdo nemůže zůstat necitlivý vůči nerovnosti, která na světě přetrvává! Všichni, podle svých konkrétních možností a své konkrétní odpovědnosti, by měli být schopni osobně přispět tak, aby se skoncovalo s mnoha sociálními nespravedlnostmi. Kultura sobectví a individualismu, která často přežívá v naší společnosti, není, opakuji,není to, co vede k obyvatelnějšímu světu. Naopak vede k němu kultura solidarity. Kultura solidarity znamená, že pohlížíme na druhé lidi ne jako na soupeře nebo na statistická čísla, ale jako na bratry a sestry. A my všichni jsme bratři a sestry!

Nová kniha Jana Lukeše:

O filmu to (moc) není

30. 7. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 15 minut

Jan Lukeš, Diagnózy času. Český a slovenský poválečný film (1945-2012). Slovart, Praha 2013

Ambiciózní, výpravnou, více než čtyřistastránkovou vázanou publikaci s mnoha barevnými i černobílými reprodukcemi a fotografiemi představuje autor jako syntetickou historii československého, a pak českého a slovenského filmu především od vzniku komunistického režimu v Československu r. 1948 až do současnosti. Lukešova práce však není primárně historií české a slovenské kinematografie. Je to především politická historie cenzury filmové tvorby v poválečném Československu. Jsou to dějiny výrobních poměrů v českých a slovenských filmových studiích a společnostech. Z tohoto hlediska je Lukešova kniha heuristicky cenná.

Politická kultura Jurského parku

30. 7. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 6 minut

"Pomalu k volbám, rychle ke korytům"

Strana mírného pokroku v mezích zákona

V aréně politického hulvátství je pořád živo. Vystupují zde sice stále titíž přeborníci ve vytahaných trikách vybledlých stranických barev s otřepanými ideologickými logy na propadlé hrudi, ale jejich rétorika se (a nejenom s blížícím se hlasováním o důvěře Rusnokově vládě) značně přiostřuje. Svalnatá slova předváděná vyhecovanému publiku by mnohým našim osvědčeným borcům mohly závidět i takové těžké váhy jako Muhammad Ali či ukusovač ušních boltců Mike Tyson.

Prohlášení platformy Blokujeme!

30. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

My, níže podepsaní, reagujeme na stupňující se vlnu nenávisti, rasismu, xenofobie a násilí v České republice, kterou pohání všeobecně rozšířený anticikanismus.

Odmítáme ignorovat skutečnost, že každý víkend probíhají násilné protiromské demonstrace a pochody. Nebudeme nečinně přihlížet tomu, jak nenávist pramenící z nedostatku informací a společenské frustrace stoupá každým dnem. Naším cílem je tyto projevy nenávisti společně zastavit.

Přečetli jsme

30. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

"O "mimořádně kvalitních profesních životopisech" mluvil Kalousek i ve vztahu k exposlancům Marku Šnajdrovi a Ivanu Fuksovi. Kandidáty s lepšími profesními předpoklady v době, kdy jim nabízel funkce v Čepru, respektive v Českém Aeroholdingu, prý neviděl...

Marek Šnajdr svou kvalifikaci předvedl v čele dozorčí rady VZP v době, kdy zkrachoval projekt IZIP se ztrátou asi dvě miliardy korun a kontroloři ministerstva zdravotnictví upozornili na pochybnosti v zakázkách a smlouvách za více než 850 milionů korun. Fuksa má zase několik zajímavých zápisů z doby svého působení v Příbrami - smlouvy uzavřené bez výběrového řízení, městský byt neoprávněně přidělený jeho ženě, sobě přidělené vysoké odměny ze zadlužené městské firmy.

Předvídatelný systém obsazování dozorčích rad a managementu státních společností v Česku neexistuje a chtít tedy po kandidátech jako nutný kvalifikační předpoklad i něco jako osobní integritu je zjevně z říše fantazie. Odbornost a znalost ale není všechno. Kdyby šlo jen o to, mohli bychom mít rovnou celou vládu jen z "napravených pytláků". A nejlepším ministrem vnitra by pak mohl být typově Jiří Kajínek."

Podrobnosti: ZDE

Střelec/Skytten

30. 7. 2013

čas čtení 7 minut

KD│ Remake dánského politického thrilleru z roku 1977, tentokrát z dílny režisérky Annette K. Olesen, pracuje s tématy, která jsou v dnešním Česku hned v mnoha ohledech exotická. Přesto lze říci, že zasazuje původní příběh do víceméně aktuálních reálií a předkládá západoevropskému divákovi výsledek, který je uvěřitelný. Pro civilizačně retardující Čechy, zejména ty z nejstarších generací, ovšem film pravděpodobně uvěřitelný nebude. Příliš silně totiž odporuje hluboce zažraným myšlenkovým stereotypům industriálního budovatelství, které polistopadový vývoj v této zemi nakonec opřel i o transformovanou komunistickou paranoiu.

Negativní teze: Politika není svinstvo a ekonomika není zlodějna

30. 7. 2013 / Wenzel Lischka

čas čtení 6 minut

Většina občanů, takzvaná mlčící většina - to jsou ti, kteří byli svobodně volit snad jenom jednou, to když volili Občanské fórum, aby pak seznali, že chodit k volbám je zbytečné - tak tato většina se domnívá, že politika je svinstvo a ekonomika zlodějna, a že se s tím nedá nic dělat. Pro snazší pochopení látky občas v této stati použijeme zmíněná lidová vulgární synonyma.

V docházce do Sněmovny opět propadl Hašek, horší byla jen rodící matka

30. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva sdružení Koho volit

Praha, 29. 7. 2013 -- V první polovině roku měl s docházkou na hlasování opět problémy Michal Hašek (ČSSD). Účastnil se pouze 23 % hlasování. To je, jako kdyby zaměstnanec s osmihodinovou pracovní dobou odešel z práce v úterý dopoledne a už se do konce týdne neukázal. Horší byla pouze Gabriela Hubáčková (KSČM), jíž se ovšem v únoru narodila holčička, a dva uvěznění poslanci David Rath (ČSSD) a Roman Pekárek (ODS). Vyplývá to z pravidelné analýzy sdružení KohoVolit.eu, které dlouhodobě monitoruje dění v Parlamentu.

26315

Na prdeli dřepící poslanec...

30. 7. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 17 minut

V níže uvedeném příspěvku argumentuje Štěpán Kotrba, že "poslanci nemusejí být trvale přítomni ve sněmovně". Britské listy se distancují od Kotrbových osobních urážek a útoků na Kamila Gregora ze sdružení KohoVolit. Strašení "lobbistickými penězi od Sorose" je nesmysl. Kotrba nechápe, že financování neznamená v západním kontextu závislost. Jak známo, Gyorgy Soros je ostrým kritikem politiky americké vlády i současné západoevropské politiky nesmyslných škrtů. Upozorňujeme také, že nedávno charakterizoval Štěpán Kotrba sdružení KohoVolit jako "odborníky", nyní je označuje za "amatérskou lobbistickou organizaci". Nemohou být obojím. │

Reakce na vložené stanovisko JČ: Jako profesionální jsem hodnotil výkon matematika Michala Škopa v případě analýzy manipulujících sociologických průzkumů ČT a ČRo před komunálními volbami. Tehdy Škop zveřejnil metodiku, podle které postupoval a věnoval se datům. Suše. Střízlivě. Nyní jeho kolega dělá populistickou politiku jako lobbistickou agendu na základě zmatených a realitě neodpovídajících předpokladů. Bulvárně. A to je rozdíl. Zásadní. Rozdíl mezi profesionalitou a neprofesionalitou. │ŠOK.

Hádka mezi poslancem ČSSD Haškem, obviněným Kamilem Gregorem z lobbistického sdružení KohoVolit.eu z nedostatečné docházky, ukazuje na rozpor mezi laickým názorem bývalých žáků základní školy (s povinnou docházkou) na činnost poslanců a 22 let trvající realitu. Poslanci nemají žákovskou knížku a aktivisté nejsou učitelé. Pro aktivní výkon funkce poslance (reprezentace voličů a schvalování co nejkvalitnějších zákonů) je fyzická účast na jednání pléna sněmovny mnohdy až na posledním místě. Zvláště pro opozičního poslance je hlasování podstatné pouze tehdy, kdy může něco na výsledku změnit a projevit tak vůli svou, respektive reprezentovat vůli svých voličů. Což není vždy. Politika není pouze dřepění na prdeli a zvedání rukou.

(Ne)postradatelní

29. 7. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 4 minuty

Usilujeme-li o co možná nejfunkčnější podobu právního státu, je třeba, nehledě nalevo napravo, respektovat rozhodnutí soudu a podrobit se mu, i když s ním nemusíme vnitřně souhlasit.

Toto poměrně elementární pravidlo je v posledních dnech narušeno diametrálně odlišným pohledem Ústavního a Nejvyššího soudu na výklad poslanecké imunity a projevu ve Sněmovně. Máme-li výrok jakéhokoli soudu ctít, nemůže být zpochybněno, že bylo rozhodnuto podle platného práva.

Syrská armáda obsadila Homs

29. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Syrské úřady dnes vydaly informaci, že armáda obnovila svou kontrolu nad centrální čtvrtí Chalídíja ve městě Homs donedávna obsazenou povstalci. Boje zde trvaly několik týdnů a Homs byl jedním z hlavních center povstání proti prezidentu Bašáru Asadovi.

22362

Senátor Kubera už zjistil, kdo je odpovědný za napětí ve společnosti

28. 7. 2013 / Radim Hreha

čas čtení 12 minut

Je až k nevíře, jak některé ikony ODS poslední dobou ztrácí glanc. Nejnovější prohlášení člena vedení ODS, senátora Jaroslava Kubery dokumentuje, že i jeho briskní duch není odolný vůči všem nástrahám současných fanatických ideologů. Naznačuje to jeho prohlášení, které mohou akceptovat snad jen studenti v průběhu nějaké hladovky, či dřevní demokraté, kteří pod rouškou demokracie tolerují, podporují, či realizují korupci na všech stupních politiky.

Prosíme přispějte finančně na provoz Britských listů

17. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

prosíme, nezapomínejte, že provoz serveru Britské listy nemůžeme vést zadarmo. Čtenáři, kteří nás čtou ve stále větších počtech, by si měli uvědomit, že i když samozřejmě Britské listy neprovozujeme pro zisk, příspěvky na minimální provozní náklady potřebujeme. Jsme tedy závislí na průběžných finančních darech od čtenářů.

Za Britskými listy nestojí žádný investor ani podnikatelský manipulátor. Jsou jedním z mála zpravodajských a analytických portálů, vycházejících v češtině, které nemají politickou agendu a nepodporují žádné podnikatelské či politické seskupení či stranu.

Pokud považujete za důležité, aby Britské listy dále fungovaly, prosím, přispějte finančně na náš účet. Je v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Můžete též přispět z mobilního telefonu nebo úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Neposílejte eura do pražské banky ze zahraničí, poplatek je astronomický. Děkujeme.

Walter Lacqueur: Evropa je v úpadku, ale odmítá si to uvědomit

29. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Mezinárodní vydání Spiegelu přineslo obsáhlý rozhovor s dvaadevadesátiletým historikem Walterem Lacqueurem, který se celý život zabývá Evropou. Podle něj si dnes slábnoucí Evropa odmítá uvědomit, jak velmi se vzdálila od postavení obdivovaného vzoru, v němž byla ještě kolem roku 2000, a jak malý vliv a reputaci v mezinárodní aréně, kde je vnímána jako slabá, dnes ve skutečnosti má. Měla by tomu přizpůsobit své ambice, protože v nadcházející turbulentní době bude velice zranitelná.

"Stal jsem se historikem poválečné éry v Evropě, ale Evropa, kterou jsem znal, už neexistuje. Má kniha "Z ruin Evropy" zveřejněná v roce 1970, končila optimistickým hodnocením budoucnosti. Později, v roce 2008, byla zveřejněna kniha "Poslední dny Evropy: Epitaf pro starý kontinent". K tématu jsem se vrátil v mé poslední knize, "Po pádu: Konec evropského snu a úpadek kontinentu". Sled titulů pravděpodobně říká vše. -

Evropa nebude pohřbena v popelu jako Pompeje nebo Herculaneum, ale Evropa je v úpadku. Je nepochybně děsivé uvědomit si její bezbrannost tváří v tvář nadcházejícím bouřím. Poté, co byl tak dlouho centrem světové politiky, hrozí dnes starému kontinentu, že se stane pěšákem."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Čína nařídila audit státního dluhu. Má obavy, že projekty jsou dlouhodobě nerentabilní

29. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Čína nařídila celostátní audit veškerého státního dluhu. To podtrhuje obavy, že nedávné zpomalení ekonomiky může zasáhnout finanční sektor.

Místní úřady se po propuknutí světové finanční krize těžce zadlužily ve snaze udržet tempo růstu ekonomiky. Poslední audit z roku 2011 ukázal, že státní dluh dosáhl koncem roku 2010 výše 10,7 bilionu juanů (asi 1,7 bilionu dolarů).

NSA špehovala v Německu desítky let. Legálně, na základě mezivládní dohody

29. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Server Deutsche Welle dnes přináší rozhovor s historikem Josephem Foschepotem z univerzity ve Freiburgu. Ten tvrdí, že Německo už krátce po vzniku Spolkové republiky v roce 1949 pod nátlakem uzavřelo s USA tajnou smlouvu, která Američanům umožnila provozovat bez omezení špionážní aktivity na německém území. Němečtí politici tak o celé záležitosti museli dávno vědět a tato praxe byla podle Foschepotových výzkumů už během 60. let mnohokrát prozrazena. Ačkoliv podle smluv se třemi spojeneckými mocnostmi Německo v roce 1955 získalo zpět plnou suverenitu, ve skutečnosti se jednalo pouze o veřejnou deklaraci a tajné dodatky, které jsou dosud v platnosti, ji v mnoha ohledech fakticky anulovaly. Mezi jiným dovolují bývalým okupačním mocnostem sledovat telefonní hovory a poštovní komunikaci.

Když docházelo ke sjednocení Německa, tehdejší kancléř Kohl si uvědomoval, že věc je poněkud kontroverzní - a tak se celé záležitosti vyhnul. Také proto příslušné tajné smlouvy zůstaly nadále v platnosti a umožňují americké výzvědné aktivity na německém území až dodnes.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Alternativa ke GMO: Britští vědci vyvíjejí zemědělské plodiny odolné vůči klimatickým změnám

29. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Britští vědci z Královské botanické zahrady v Kew provádějí bezprecedentní výzkum, který dohledává divoké příbuzné konvenčních plodin za účelem vytvoření hybridů. Ty by měly mít větší výnosy a současně byly odolné vůči efektům klimatických změn. Křížení s divokými příbuznými je přírodní a bezpečnou alternativou k laboratorním genetickým modifikacím a může přinést globální ekonomice zisk až 128 miliard liber.

Nebezpečná iluze

26. 7. 2013

čas čtení 3 minuty

Problematickým rysem americké zahraniční politiky je "mapocentrismus", upozorňuje Ted Galen Carpenter. Na všechny země se pohlíží jako na víceméně soudržné národní entity. Když se američtí představitelé a tvůrci veřejného mínění dívají na mapu a vidí území ohraničené tlustou čárou, s velkou hvězdičkou kdesi uprostřed označující hlavní město, předpokládají, že to je skutečná země s národní identitou. Obvyklá procedura je potom jednat s předpokládaným lídrem, ať už jeho čestný titul zní prezident, král, nebo jakkoliv, coby s osobou, která nad danou zemí vykonává moc.

...a zase ten Machiavelli!

28. 7. 2013

čas čtení 8 minut

KD│ Léta tvrdím, že vzhledem k maloměšťácky moralizující a impotentně literárně snivé tradici českého národního obrození - tradici, která fakticky s velikým předstihem anticipovala téměř všechny cenzurní a masově oblbující funkce anglosaské "politické korektnosti" - nebude v Česku demokracie nikdy v bezpečí, dokud středoškoláci namísto "nalejváren" (jež při naprosto mizivé roli, kterou převládající současná mentalita přikládá paměti, nemají z dlouhodobého hlediska téměř žádného smyslu) v hodinách Základů společenských věd neabsolvují povinný půlroční kurs o díle Nicolló Machiavelliho, s podrobnou četbou Vladaře i Rozprav.

Papež požaduje zásadní změny v katolické církvi

Církev musí být prostá a starat se o chudé lidi

28. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Papež František implicitně kritizoval svého předchůdce

Papež František přilákal v sobotu na pláž Copacabana v Riu statisíce svých stoupenců. Uzavřel tím svou týdenní návštěvu v Brazílii, v níž ho věřící oslavovali jako globální celebritu. František dosáhl v Brazílii neuvěřitelné popularity.

Během celého týdne své návštěvy v Brazílii papež opakoval ve svých projevech, kázáních i neformálních výrocích, že se katolíci musejí zbavit statu quo, musejí opustit zatuchlé sakristie a musejí začít podporovat věřící, žijící na pokraji společnosti. Jinak tito lidé přejdou k jiným církvím.

František přímo kritizoval "intelektuální" poslání církve, které charakterizovalo jeho předchůdce, papeže Benedikta XVI. Zdůraznil brazilským biskupm, že obyčejní katolíci nerozumějí intelektuální argumentaci a potřebují slyšet prosté evangelium lásky, odpuštění a milosrdenství. Tyto hodnoty jsou podle Františka jádrem katolické víry.

"Někdy přicházíme o stoupence, protože nerozumějí tomu, co říkáme, protože jsme zapomněli hovořit jednoduchým jazykem," řekl František.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Není nad laskavé slovo

27. 7. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 8 minut

Lakmusovým papírkem politické kultury v zemi je mj. schopnost argumentace vrcholných představitelů. Až příliš snadno jsme si zvykli jako na normu, že ve slovníku veřejných projevů našich volených zástupců nechybí výrazy jako "idiot" či "debilita", že k jejich gestům patří vytrčený prostředníček, nejspíš, abychom si uvědomili, jaké jsou to jedničky. Zvykli jsme si, že je normální svého názorového odpůrce zesměšnit. Vyhnout se argumentům, ale pokusit se ho nějak mediálně shodit, ponížit, znevěrohodnit.

Když se to hodilo do krámu, mohli si všichni sociální demokraté bez rozdílu vyslechnout popěvek: "Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad..." Kdo se proti takovémuto paušalizujícímu dehonestujícímu tvrzení, které uráží bezpočet slušných lidí, vymezil?

Komu vadilo, s jakou sprostotou přistupuje M. Kalousek k odborům, které hájí zájmy pracujících:

Odmítáme politický nátlak na vyšetřování korupce

27. 7. 2013

čas čtení < 1 minuta

Tisková zpráva Hnutí za přímou Demokracii

Plzeň, 27. července 2013 -- Hnutí za Přímou Demokracii dlouhodobě odsuzuje všechny korupční projevy na naší politické scéně s tím, že se nejedná o selhání jednotlivců, ale o zákonitý projev nastaveného systému, který je třeba změnit.

V souvislosti s probíhajícím vyšetřováním rozsáhlé klientelistické sítě, podezření z uplácení poslanců tzv. trafikami a zneužití rozvědky, hnutí požaduje naprosto nezávislé vyšetřování a ostře se vymezuje vůči všem výpadům na adresu pana Ištvana a dalších státních zástupců a policie, a to jak ze strany politiků, tak většiny mainstreamových médií.

Takovéto jednání je neslučitelné s demokratickými principy a se zájmy většiny občanů České republiky.

Za HzPD

Ladislav Štítkovec, mluvčí a mediální koordinátor

Ištvan, exposlanci, Daňhel

27. 7. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 8 minut

Nelíbí se mi, že byl pan Ištvan na Hradě a nechal se chválit panem prezidentem za činnost jím vedeného státního zastupitelství v případě, který vedl k pádu Nečasovy vlády. Prezident by mohl ukázat svou touhu po spravedlnosti leda tak v okamžiku, kdy by státní zastupitelství obvinilo někoho z jeho kamarádů, a nikoli v případě, kdy daný státní zástupce pomohl svým vyšetřováním prezidentově politické agendě a převedení exekutivní moci do rukou prezidentových kamarádů. Nicméně i tak si nelze přát nic více než to, aby se Ištvanovi podařilo vyšetřování tří exposlanců ODS obnovit ve smyslu skutečného posouzení jejich činu, které je zatím znemožněno tím, že jsou stanoviskem Nejvyššího soudu povzneseni do stavu nadlidského, kdy trestná činnost těchto nadlidí nesmí být trestána.

28626

Dobrá zpráva prý není zpráva, ale potěší

27. 7. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 1 minuta

reakce na článek Aleny Gajdůškové "V zájmu vědy přeji úspěch"

I politik může vyřknout moudrá slova. Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) překonala sama sebe a našla důvod, proč popřát novému premiérovi Rusnokovi úspěch. V zájmu vědy, výzkumu a vzdělávání, v zájmu konkurenceschopnosti. Dokázala vypíchnout z programu ČSSD to, co může být společným jmenovatelem politiky jak pro Rusnoka či SPOZ, tak pro sociální demokraty a komunisty.

Není politika, jako politika

27. 7. 2013 / Josef Mrázek

čas čtení 2 minuty

Za starých a ještě starších časů nebylo překvapením, když se v rámci omluvy zastřelil ten, kdo přivedl svůj podnik do takového úpadku, do jakého přivedla koaliční vláda celý stát. Ta by měla, když už se nezastřelila, aspoň mlčet a neblábolit ústy paní předsedkyně, že má mandát. Skoro celý ho promarnila a těch osm, které přivedla generálka Peake, jsme volili jako trojského koně, pod jinou firmou a hlavně jiným programem. Do té beznaděje, živené převážně ubohými pořady, zazněl jako rajská hudba rozhovor s ministrem dopravy Zdeňkem Žákem, který se prohlásil za člověka nepolitického, ale byl by ozdobou každé vlády. Nepolitický je jen v tom smyslu, že není zběhlý ve spřádání svinstev, ale o to více rozumí praktickým úkolům, které jako ministr má.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2013

12. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

V červnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 164 osob bankovním příkazem celkovou částkou 29 120,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2013 částkou 2414,16 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2013 87 108,19 Kč, z toho má být částka v rezervě na exekutorský projekt 166 375,59 Kč, takže výdaje na provoz Britských listů do ní zasáhly a Britské listy dlužily exekutorskému projektu 79 267,40 Kč. (Tento dluh, který vznikl exekutorskému projektu provozními náklady Britských listů, uhradil dne 12. července 2013 šéfredaktor BL Jan Čulík z vlastní kapsy.)

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

35607