Čtyři z pěti Američanů mají osobní zkušenost s nezaměstnaností, životem na pokraji chudoby, nebo závislostí na sociálních dávkách

29. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Čtyři pětiny dospělých Američanů přinejmenším část svého života čelí nezaměstnanosti, životu na pokraji chudoby, nebo závislosti na sociálních dávkách. Ukazuje to na upadající ekonomickou bezpečnost a krizi "amerického snu". Zjistil to průzkum provedený agenturou AP.

Data ukazují, že příčinami jsou stále globalizovanější americká ekonomika, růst propasti mezi bohatými a chudými a zánik dobře placených míst ve výrobním sektoru.

Obtíží zvlášť výrazně přibývá mezi bílými Američany. Je to vyvoláno hned několika faktory. 63% bílých rodin hledí na svou ekonomickou budoucnost s pesimismem kvůli nabídce pracovních míst. 76% šedesátiletých a starších bělochů trpí ekonomickou nejistotou.

Všeobecně klesá počet sňatků a počet domácností vedených bílou matkou žijící v bídě přesáhl počet takových domácností mezi Afroameričankami.

William Julius Wilson z Harvardské univerzity poznamenává, že rozdíly ve vzdělání, naději na dožití a ohrožení bídou stále více závisejí na příslušnosti k ekonomické třídě. Po zvolení Baracka Obamy prezidentem přitom přibylo optimismu mezi menšinami, zatímco bílí Američané v obtížích zůstávají pesimisty.

Celkový počet Američanů žijících v bídě dosahuje 46,2 milionu, neboli 15% celkové populace. Částečně je to způsobeno vysokou nezaměstnaností během recese. V absolutních číslech je více bílých Američanů žijících v bídě než Afroameričanů a Hispánců.

Při zachování stávajících trendů by v roce 2030 zažilo nějakou formu problémů s ekonomickou bezpečností až 85% dospělých Američanů.

Od roku 2000 roste počet osob žijících pod hranicí bídy mezi bílými z dělnické třídy rychleji než mezi menšinami, a to z 3% na 11%. Stále ještě nicméně "vedou" menšiny.

Od roku 1980 nebyli bílí Američané nikdy tak pesimističtí ohledně budoucnosti jako dnes. Pouze 45% z nich ve výzkumu pro University of Chicago vyjádřilo názor, že jejich rodina bude mít dobrou šanci zlepšit svou ekonomickou situaci. Zvláště patrné je to mezi dělníky, kteří i přes postupný pokles svých počtů stále tvoří až 36% elektorátu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10100

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2013