JINÝ SVĚT JE MOŽNÝ

V BBC o tržním triumfalismu

22. 5. 2012

čas čtení 15 minut

Každé pondělí ráno v 9 hodin (v 10 hodin českého času) se vysílá na rozhlasové stanici BBC Radio Four velmi přemýšlivý debatní pořad Start the Week, Do začátku týdne,, který uvádí známý novinář a komentátor Andrew Marr. Včera s ním debatovali harvardský filozof Michael Sandel, britská ekonomka Diane Coyleové a ruský politik Grigorij Javlinskij o tržním triumfalismu.

Níže uvádíme ukázku z této diskuse:

Konkláve poslanců ve vile Spiritka

22. 5. 2012 / Josef Brož

čas čtení 5 minut

Nebývalý historický a politický precedens. Proces vydávání poslance Davida Ratha, jak ho můžeme v těchto dnech sledovat, je plný rozporů. Mísí se v něm nepochopitelně krkolomné výklady ústavy, silové policejní a justiční nasazení a obyčejný lidský strach. Kauza poslance Ratha je už týden testem úrovně české demokracie.

CO SI MYSLÍTE DNES?

Co si myslíte o dnešní ČR v porovnání s Československem před rokem 1989?

21. 5. 2012

čas čtení 3 minuty

On minulé neděle 20. května 2012 odpovědělo na náš dotazník 5857 čtenářů. Děkujeme a prosíme ty, kdo ještě dotazník nevyplnili, aby to třeba taky udělali! Jan Čulík

Vážení čtenáři,

přesně před dvěma lety jsme uspořádali podrobný průzkum veřejného mínění. Požádali jsme čtenáře, aby vyjádřili svůj názor ohledně toho, co si myslí o dnešním režimu v České republcie v porovnání s režimem existujícím před rokem 1989.

Chtěli bychom nyní průzkum provést znovu, abychom určili, zda došlo za poslední dva roky ve vašich názorech k nějakému posunu.

Byli bychom vám velmi vděčni, kdybyste dotazník vyplnili znovu, ale pozor, je dlouhý a budete na to potřebovat něco kolem hodiny.

Struktura dotazníku zůstává stejná, a tedy i instrukce, které jsme zveřejnili dne 20. května 2010:

Děkujeme.

redakce BL

Dotazník je ZDE

Zaujal nás stručný průzkum veřejného mínění z letošního ledna, který tehdy provedla agentura STEM. Podle ní si prý myslí 87 procent českého obyvatelstva, že "Mezi současnými českými politiky a politiky z komunistické éry není rozdíl". Může to být skutečně pravda?

Rozhodli jsme se zjistit podrobným průzkumem, co si lidé skutečně myslí o dnešním režimu v porovnání s dobou před rokem 1989. Ve spolupráci s jedním britským a jediným českým sociologem jsme připravili podrobný elektronický dotazník a byli bychom vám velmi vděčni, kdybyste nám ho vyplnili. Chceme se dovědět, jaké jsou vaše skutečné názory a co je jejich motivací. Dotazník vznikl tak, že jsme provedli předběžný průzkum o tom, co si lidé myslí, na základě vzorku asi 40 osob, a na základě jejich odpovědí byly zformulovány naše dnešní otázky.

Výsledky našeho elektronického průzkumu zveřejníme česky i anglicky, na Západě v akademických publikacích.

Velká prosba: Dotazník je opravdu podrobný a k jeho vyplnění budete pravděpodobně potřebovat více než půl hodiny, zřejmě asi tak 45 minut. Nicméně se domníváme, že je velmi důležitý a pevně doufáme, že si k jeho pozornému vyplnění naleznete pro nás trpělivost i čas.

Dotazník má dvě části: První z nich se týká vašich názorů na dnešní dobu a na dobu před rokem 1989. Druhá část se skládá z - obecných - sociodemografických dotazů na vaše postavení ve společnosti: ta by nám měla poskytnout informace, kdo na dotazník odpověděl. Veškeré odpovědi jsou ANONYMNÍ. Neshromažďujeme žádné osobní údaje respondentů. Prosíme vás, abyste vyplnili dotazník CELÝ. Kdo nevyplní kompletně i druhou, sociodemograficky identifikující část, namáhal se zbytečně, neboť jeho názory nebude možno do výsledku zahrnout.

Předem vám mnohokrát děkujeme za vaši pomoc, za vaši trpělivost při vyplňování dotazníku a za váš čas.

Těšíme se na vaše odpovědi.
Jan Čulík, šéfredaktor

MMF doporučil Británii, aby stimulovala svou ekonomiku

22. 5. 2012

čas čtení < 1 minuta

Mezinárodní měnový fond uvedl, že britská ekonomika je nadále slabá a je zapotřebí, aby vláda uvažovala o dalším kvantitativním uvolňování (tištění peněz) a o snížení DPH a úrokových měr. Zároveň MMF schválil dosavadní britskou politiku škrtů.

Krize v eurozóně je vážnou hrozbou světové ekonomice, varovala Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. OECD požaduje, aby evropské země zavedly opatření na podporu hospodářského růstu. "Neschopnost jednat dnes by mohla evropskou krizi zhoršit a mohla by se rozšířit mimo eurozónu, což by mělo vážné důsledky pro globální ekonomiku," varoval hlavní ekonom OECD Pier Carlo Padoan.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Čtvrt miliardy ze státního rozpočtu - porážka vědeckého dobytka - díl 4.

22. 5. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 46 minut

"Jestliže v případě prof. Vrany jde o senilitu a bolševické móresy spolu s neznalostí vysokoškolského zákona, ve vedení univerzity jde především o prachy a o moc", napsal mi jeden z pedagogů ČZU. A má pravdu. Dojení milionů je oblíbenou kratochvílí mnoha pracovišť ČZU. My se ale budeme věnovat jen jednomu. Prozatím. Další budou následovat.

V minulém díle seriálu jste si přečetli, jak krávy bolí dojení, když se tahá za vemena moc silně a moc často – aneb jak se dá zneužívat věda a školství. Dnes si něco povíme o porážce tohoto vědeckého dobytka – aneb když se rozporcuje velká věda na malé kousky. Po desítkách či stovce miliónů za kus. Věnovat se budeme několika případům. Všechny jsou dostupné z veřejného informačního systému Věda a výzkum Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy na vyhledávání ve veřejně přístupných údajích Informačního systému výzkumu, experimentálního vývoje a inovací, provozovaného podle § 30 zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací, ve znění zákona č. 110/2009 Sb. Pokud byste si při čtení mysleli, že nevěříte vlastním očím, není to má vina.

Signál z podhradí

22. 5. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 7 minut

Zdaleka není rozhodnuto, kdo všechno bude v presidentských volbách kandidovat a není ani jasné, kdo z potenciálních uchazečů o funkci presidenta republiky má u občanů ve dvou kolech největší šanci uspět. Média dlouho presentovala jako největší favority nestranické duo "slušných", Jana Fischera s Janem Švejnarem. Jan Švejnar však definitivně ztratil podporu ČSSD, a bude-li o presidentský úřad usilovat, bude více méně lovit ve stejných voličských vodách jako Jan Fischer. Oba mají patrně nejsilnější kredit u voličů TOP09, částečně Věcí veřejných (a nově u subjektu LIDEM), do jisté míry mohou mít i podporu některých voličů ČSSD, ta ale nebude zřejmě příliš významná. Bude-li kandidovat Zuzana Roithová, nemůže ani jeden z Janů počítat v prvním kole s voličskou podporou ze strany KDU-ČSL.

Chytám fantas levý - snad to nikdo neví...

22. 5. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 10 minut

Ve včerejším Právu vyšel komentář Ondřeje Slačálka nazvaný Levice zase potřebuje Zemák. Ale už bez Zemana. Autor se v něm představuje coby přímluvce levicového populismu Zemanova stylu, i když zároveň ostře kritizuje počínání Miloše Zemana od vyhraných voleb v roce 1998 až po současnost. Levice by podle Slačálka měla znovu oprášit zemanovskou rétoriku, ale neopakovat zemanovský postup po volbách. V případě, že lidem to co chtějí neslíbí levice, slíbí jim to prý někdo jiný...

Minuty nenávisti

22. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Ponižování Davida Ratha v přímém přenosu pokračuje. V celé věci vidím, jako občan, celou řadu nejasností. Zatím máme informace jen z reality show, kterou média hrají. Napřed byla zpráva, že Rath má doma pod podlahou třicet milionů. Když se ukázala jako nepravdivá, média o tom pomlčela. V lidové tvořivosti však tato informace zůstala zachována, píše Petr Pospíšil.

Vítám prohlášení Richarda Dolejše

22. 5. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Ačkoli mám spíše pocit, že nedávno zveřejněné stanovisko Richarda Dolejše k obnově důvěry ve středočeskou ČSSD je spíše motivováno nevraživostí k Milanovi Urbanovi než skutečnou snahou o důvěryhodnost ČSSD, přesto ho velmi vítám. Je to pravý opak toho, co navrhuje pan Kunštek, totiž aby se strana semkla za svými členy, kteří jsou spojeni s různými skandály (pro Kunšteka je to skandál Davida Ratha) a bojovala za ně "pravda nepravda" tak, jako se ve válce bojuje za ty "své" proti těm "druhým". Toto vrcholně mafiánské pojetí politiky pana Kunšteka, kdy jde v politice o boj klanů jaksi na život a na smrt, v rámci práva válečného a bez ohledu na občany a jejich zájmy, lze jednoznačně vyčíst z těchto jeho zcela neuvěřitelných slov:

Katolíci žalují Obamu kvůli antikoncepci

22. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Římskokatolické diecéze, školy a další skupiny žalují Obamovu administrativu v osmi státech a v District of Columbia. Příčinou je federální mandát, podle nějž většina zaměstnavatelů poskytuje zaměstnancům v rámci zdravotního pojištění také antikoncepci zdarma.

Akcie Facebooku spadly pod zaváděcí cenu

22. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Akcie sociální sítě Facebook v pondělí na Nasdaqu spadly o 10% pod zaváděcí cenu 38 dolarů za kus, za niž se prodávaly v pátek, kdy byly poprvé veřejně obchodovány. V cenovém pohybu se odráží skepse ohledně toho, zda společnost Facebook dokáže naplnit očekávání.

Rozkmotření Urbanem, aneb Už jen lihuprostou tequilu

19. 5. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Podle informace ČTK Ústřední výkonný výbor ČSSD vyzval Davida Ratha, aby se kvůli PR strany vzdal poslaneckého mandátu. Současně se podle stejného zdroje uvažuje o tom, že na postu středočeského hejtmana Ratha nahradí Milan Urban. Ten má ovšem v souvislosti s korupcí sám víc než dost co vysvětlovat kvůli proslulé toskánské dovolené, která svého času pohnula ČEZkem. Jestliže v Rathově kauze šlo "o pár ušmudlaných milionů" ukrytých v soukromém bytě, v kauze Toskánsko šlo v podstatě o hru v řádu miliard. Pokud tedy ČSSD má skutečně v plánu vylepšit svůj obraz ve veřejnosti výměnou Ratha za Urbana, je to asi jako nahradit zánět mandlí rakovinou hrtanu, nebo pivo před jízdou tequilou.

Summit NATO v Chicagu ochromil spor mezi USA a Pákistánem

21. 5. 2012

čas čtení 2 minuty

Spor mezi USA a Pákistánem o zásobovací trasy do Afghánistánu hrozí zastínit summit NATO v Chicagu. Obě strany se nedokážou dohodnout ohledně pákistánských podmínek pro znovuotevření koridorů uzavřených po amerických náletech, jež usmrtily několik pákistánských vojáků. Jakkoliv Rusko spolupracuje při zásobování afghánských operací NATO, samo o sobě to kapacitně nestačí a trasy vedoucí přes Pákistán mají tedy pro pokračování operací strategický význam.

POZVÁNKA:

Úloha družstev v podpoře demokracie, zaměstnanosti a malé ekonomiky-- Proč a jak začít s družstevním podnikáním?

21. 5. 2012

čas čtení 2 minuty

U příležitosti Mezinárodního roku družstev 2012 vyhlášeného 64. Valným shromážděním OSN pod heslem "Družstva znamenají lepší svět" pořádá Pražská škola alternativ ve spolupráci s Alternativou zdola, o.i. a Klubem samosprávného lidového podnikání -- Českou společností pro zaměstnaneckou participaci, o.s.

v Praze dne 25. května 2012 workshop "Úloha družstev v podpoře demokracie, zaměstnanosti a malé ekonomiky-- Proč a jak začít s družstevním podnikáním?"

a to pro všechny občany, kterým může být družstevní způsob hospodaření východiskem k zajištění jejich obživy (OSVČ, nezaměstnaní, další zájemci).

Místo konání: Sídlo Svazu českých a moravských výrobních družstev, Václavské nám. 21 (vchod z Jindřišské ul.), Praha 1, Velký sál

Cílem workshopu je osvětlení podstaty družstevních hodnot a principů, které podporují lepší živobytí osob a jejich skupin; odhalení kladů a záporů podmínek pro uplatňování těchto hodnot a principů v ČR, a také vzájemné poučení, jak na to.

Odborné vedení: Ing. Magdalena Hunčová, Ph.D.

Program:
9.30 -- 10.00 Prezence
10. 00 -- 11.00 Zahájení, úvod a dopolední blok na téma: Hodnoty a principy družstevního způsobu hospodaření - vystoupí Jiří Svoboda -- DAČR Praha, Naďa Johanisová -- FSS MU Brno a Karel Rychtář - SČMVD, Praha.
11.00 -- 11.30 Diskuse
11.30 -- 12.00 Přestávka na oběd
12.00 -- 13.30 Odpolední blok na téma: Příklady aplikace družstevních hodnot a principův praxi - vystoupí zástupci aktivních družstev a dalších organizací: 1. Severočeské družstvo zdravotně postižených, Děčín; Arkadie, společnost pro komplexní péči o zdravotně postižené, o. s., Teplice; KARKO v. d. i., Ústí nad Labem; Kulturní noviny -- vydavatelské a mediální družstvo, Brno; Družstvo lékáren, Jihlava a Družstvo DLA, družstvo Praha (změna vystupujících a pořadí vyhrazena).
13.30 -- 14.00 Diskuse a závěr

Dotazy a předběžné přihlášky zasílejte na e-mail: v.habova@volny.cz

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Libyjec, "nevinně odsouzený" za spáchání atentátu na letadlo Pan Am v Lockerbie r. 1988, zemřel

20. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Abdelbaset al-Midžráhí, pracovník libyjských tajných služeb, který byl odsouzen v Británii za to, že údajně spáchal atentát na americké letadlo společnosti Pan Am, které vybuchlo nad skotským městem Lockerbie v prosinci 1988, v neděli zemřel na rakovinu prostaty.

V dlouhém rozhovoru v televizi BBC zopakoval v neděli v poledne při příležitosti Midžráhího smrti dr. James Swire, jehož dcera při výbuchu letadla zahynula, četná fakta, která podle něho dokazují, že Miždráhí byl odsouzen za atentát nevinně. Šlo o syrskou, nikoliv libyjskou bombu, která byla podle dr. Swirea umístěna v letadle Pan Am na žádost Íránu. Írán se tak Spojeným státům pomstil za sestřelení íránského dopravního letadla.

R. 2009 skotská vláda Midžráhího propustila z vězení z humanitárních důvodů, podle lékařských odborníků bylo pravděpodobné, že do tří měsíců zemře. Podmínkou pro propuštění z milosti však bylo, aby se Midžráhí vzdal práva na revizi svého procesu, což učinil.

Po pádu režimu Muammara Kaddáfího se začaly ozývat četné hlasy, zejména z USA, aby byl Midžráhí vrácen do vězení, či znovu postaven před soud, nová libyjská vláda však uvedla, že nedovolí deportaci žádného Libyjce z Libye.

Podrobnosti ZDE

Nečas a Izrael: Mytologie versus fakta

21. 5. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Rathiáda v přímém přenosu zastínila návštěvu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v České republice. Premiér Petr Nečas při této příležitosti prokázal, že je naprosto mimo realitu i v případě izraelsko-palestinského konfliktu, když tvrdil, že postavení Izraele na Blízkém východě je v podstatě totožné s postavením "Československa v 30. letech". Premiér prohlásil doslova toto: "Velmi dobře chápeme, v jaké situaci je Izrael jako malá, demokratická země ve velmi nebezpečném regionu a s velmi nebezpečnými sousedy. Vzpomínáme si na naši situaci ve 30. letech, když mělo malé, demokratické Československo sousedy, kteří ho chtěli ničit nebo zabrat část našeho území."

BRITÁNIE:

Cameron odmítl nově vyšetřovat případ atentátu v Lockerbie

21. 5. 2012

čas čtení 2 minuty

Britský konzervativní premiér David Cameron odmítl možnost nového britského vyšetřování odsouzení Abdelbaseta al Midžráhího za údajnou účast na leteckém atentátu na letadlo společnosti Pan Am nad Lockerbie. Řekl, že soudní proces byl proveden profesionálně a "úmrtí Midžráhího by mělo být příležiotstí ke vzpomínce na 270 osob, které zemřely při tomto děsivém teroristickém útoku."

Pokud má ČSSD přežít jako důvěryhodná strana, musí se distancovat od korupce a rozkrádání v krajích

18. 5. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

V politice bývá vesměs vše až únavně předvídatelné: Když něco provede kdosi "od nás", je to v pořádku, pochopitelný omyl, či dokonce to zasluhuje ocenění; pokud ale totéž udělá politický protivník, je to prostě hnus, velebnosti. Hysterické reakce levicových komentátorů na zatčení Davida Ratha jsou tohoto pravidla více než výmluvným důkazem. A někteří dokonce zacházejí tak daleko, že útočí na ČSSD za to, že se Ratha prý dostatečně nezastává. Jenže není to prostě tím, že v Lidovém domě velmi dobře znají své pappenheimské?

O smyslu a užitečnosti vědy

18. 5. 2012 / Zdeňka Petáková

čas čtení 18 minut

Poslepu klopýtáme, pro plnění všech těch zdánlivě nutných příkazů doby nenacházíme sílu zas a znovu se ptát: Kam a proč jdu a je má cesta správná? Většina z nás chtě nechtě neposlušně -- poslušně skládala zkoušky z černobílého marxismu. A ti mladší, kteří je již skládat nemuseli, se zas učili sklonit hlavu a vyhovět panujícím podmínkám od svých učitelů, jež se po roce 1989 ani nestačili nadechnout a na jejich bedra byly naloženy úkoly nových časů -- přežít... mít a dobýt, získat a dokázat... urvat teď a hned vše, co se dá.

U autorčina eseje O smyslu vědy se vyplatí tiše zastavit, dočíst až do konce a zamyslet se. Jedno z mála děl, které se zabývá v současném českém kontextu etikou vědy, nedává odpověď, ale klade neodbytné otázky. Odpovědět si na ně musí každý sám. Je to naléhavé volání žízní umírajícího na poušti. Je to naléhavé volání po humanitě namísto scientometrie, je to naléhavé volání po světě, ve kterém věda slouží poznání a moudrosti - a ne zisku, burzovním indexům a bezedné, nenasytné touze po neustálém růstu Růstu.

"Potápí se celý systém. A nedá se zachránit nic - jen snad vlastní čest" , tvrdila před několika dny autorka v emailu redakci. Nejsem realitou zmlácený, rezignovaný pesimista, ale dějinný optimista. Věřím (ale to je ovšem něco jiného než "vím"), že za pravdu má smysl se rvát. I dnes. Nebo právě proto dnes.

Redakce Britských listů děkuje autorce a vydavateli za čin výsostně odpovídající tématu - smyslu vědy. Za možnost rozsáhlých citací z tohoto díla a zároveň za souhlas se zveřejněním celé eseje, které vyšlo pouhých 200 kusů, v elektronické podobě. Tak má vypadat opravdová moderní věda ve službách člověka. Být užitečná všem. │ŠOK

Rada ČT v Parlamentu: Zpráva o útrpném právu

18. 5. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 9 minut

Rada ČT už ví, jak podrobný má schvalovat rozpočet a ví, co je to "zveřejnit". Čtyřměsíční stěžovací maratón v tomto bodě skončil. Předseda Rady Uhde dostál své cti a povinnosti, jak jsem očekával, a to přesto, že Rada jako celek odmítla přiznat, že porušila zákon. Předseda to sice poslancům v souladu se svým mandátem tlumočil, ale zároveň konstatoval, že výsledkem jednání Rady bylo, že Rada zveřejnila "ten pravý" rozpočet. Jinými slovy...

Přiznání znemožnilo zapírání.

34660