Štěpán Kotrba jako normalizační Tribuna:

Kotrba: V Británii je "demokracie" :) čínský režim je legitimní

27. 6. 2009 / Jan Čulík

Motto:

Jakou legitimitu má oproti Číně režim rozkradačů státního majetku v Británii, režim požitkářských elitářů, lhářů a darebáků - ve všech stranách? Britská zahraniční politika ovšem demokratická není. Pouze politiku dělových člunů nahradilo hospodářské embargo EU, korupce, kšeft se zbraněmi, zločinná léková politika a hladomory.

Štěpán Kotrba

K článku Štěpána Kotrby "Čulíkova obrana imperiálních práv na 'tu jedinou' pravdu" se už nedá dodat v podstatě nic. To je kojzarovský text, v němž si autor řeší celou řadu pozoruhodných komplexů. Třeba nenávist k českým "emigrantům".

Pro informaci: Nejsem emigrant, do Británie jsem se přiženil a vystěhoval zcela legálně, dneska už je to samozřejmě jedno. Jako to bylo i před třiceti lety.

Jsou desetitisíce mladých Čechů, kteří dnes pracují či studují po celém světě a volně jezdí mezi Českou republikou a libovolnou západní zemí, taky odsouzeníhodnými "emigranty", kteří odchodem do zahraničí, jak Kotrba insinuuje "zradili svou vlast"? Co je tohle za myšlení?

"'Čína' dneška je země, ctící vlastní tradice a mající vlastní pravidla vlády. Uznávající vlastní pravidla státní správy a samosprávy," píše Kotrba - to je hodně velký eufemismus. Jsem rád, že Kotrba není na místě oněch vesničanů, kterým komunističtí kapitalisté v Číně v rámci bouřlivého hospodářského rozvoje sebrali pozemky, jejich jediný prostředek obživy, a jakékoliv jejich protesty úřady tvrdě trestají, atd., jako by nebylo těchto informací dost. Možná, že je této neuvěřitelné krutosti zapotřebí pro udržení stability té velké země, jejíž pokrok je v mnoha ohledech uchvacující, nevím. Ale nepředstírejme, že je současný čínský režim lidský a že funguje bez brutality. Kotrba by v něm určitě žít nechtěl.

K tomu si určitě přečtěte svědectví sinologa a dobrého znalce Číny Lukáše Zádrapy ZDE, dále analýzy britského ekonoma Willa Huttona ZDE ZDE

"Vnitřní stabilita tohoto režimu je založena na souhlasu VĚTŠINY z miliardy jeho obyvatel," píše dále Kotrba. Jak to ví? Ony se snad v Číně někdy konaly nějaké volby? "Vynikajícím" způsobem psali podle Kotrby o Číně lidé, kteří tam podnikají - ano, lidé, kteří na tom útlaku vydělávají - je to tak trochu, jako když IG Farben v nacistickém Německu vydělával na otrocké práci z koncentráků. "Vynikající" je to proto, že s tím Kotrba souhlasí?

Skutečnou lahůdkou jsou pak tyto kojzarovské věty:

Jakou legitimitu má oproti Číně režim rozkradačů státního majetku v Británii, režim požitkářských elitářů, lhářů a darebáků - ve všech stranách?

Aha, tak Čína je více demokratický stát než Velká Británie.

Milý Štěpáne, britský režim má podstatně větší legitimitu než režim čínský, z jednoduchého důvodu, že britská vláda - na rozdíl od vlády čínské - vznikla z demokratických voleb. A ty se budou konat za pár měsíců znovu a uvidíme, jak to dopadne s poslanci ze stran, kteří si nechali vyplácet horentní výdaje za nejrůznější nesmysly.

Ano, poslanci Dolní sněmovny si nelegitimně nechávali proplácet výdaje za leccos - byla tomu učiněna radikální přítrž. Pro zajímavost: V ČR existuje v parlamentě podle údajů deníku Právo a Českého rozhlasu úplně stejná korupce, nikoho to nevzrušuje. Každý stát je do jisté míry zkorumpovaný, mohu čtenáře ale ubezpečit, že Británie o hodně méně než třeba Itálie či Česká republika, a o hodně méně než Čína. Obrovské problémy, jaké má Čína s neřešenou korupcí, jsou známé. To neznamená, že si Británii jakkoliv idealizuji, nemám k tomu žádné důvody. Tvrdit však, že je Čína demokratičtější zemí než Británie, to už je docela silná káva. Že by se Štěpánovi něco stalo?

Protivládní povstání by v Británii asi neuspělo, prostě proto, že existující demokratický režim má legitimitu a lidi by si ho prostě nenechali sebrat. Je velmi sporné - je to vlastně neznámé - jestli má Ahmadinežádův režim v Íránu legitimitu. Pokud se režim musí podporovat mučením a vražděním, bývá to známkou toho, že legitimita režimu není zrovna silná.

Britská imigrační politika je hodně nepřijatelná, je však mnohokrát humánnější a tolerantnější než politika České republiky vůči přistěhovalcům. Není to od Štěpána Kotrby hodně pokrytecké, když nadává Británii, že před vstupem ČR do EU nechtěla do země vpouštět Romy z ČR a ze Slovenska, když se v českém případě razantně přimlouvá za to, aby byli z Čech "domů" posláni šupem všichni Vietnamci? (Británie je přitom od r. 2004 jednou z mála evropských zemí, která se plně otevřela přistěhovalcům ze střední Evropy, kteří tam mohou pracovat a studovat - žijí tam dnes tisíce českých a slovenských Romů; ve Skotsku mohou Češi a Slováci dokonce studovat na univerzitě zadarmo.)

Kotrba mě nutí hájit Británii, i když k tomu nemám přílišnou náklonnost. V rámci férovosti je však nutno říct, že - samozřejmě - britská společnost je daleko pluralitnější a otevřenější než společnost čínská. Samozřejmě, že se v minulosti mnozí Britové chovali v čele svého impéria velmi brutálně - britská minulost je považována za velmi kontroverzní a otevřeně se v Británii odsuzuje a kritizuje. O "zločinné lékové politice" britské vlády v Africe zrovna moc nevím; spíš vím něco o tom, že existují četné, nezávislé britské humanitární organizace, které poskytují v afrických zemích rozsáhlou pomoc, a to i zdravotní, a existují britské iniciativy na výrobu léků prodávaných za podstatně menší peníze právě v rozvojových zemích; britská vláda poskytuje nejrůznějším africkým zemím hospodářskou pomoc, atd.

V Británii víceméně ještě přežívá - v médiích a ve veřejné sféře - základní etický standard. Ještě všude nevládne tupé sobectví a některé věci se prostě nedělají. Když na vás vyjde v Británii najevo, že jste podvodník a chováte se korupčně či nemorálně, veřejně vás to diskredituje. Starosvětské, že?

Štěpán Kotrba to nemůže mít obojí: kritizuje západní mocnosti, když rozvojovým zemím pomáhají, je to podle něho nepřípustné vměšování do místních záležitostí, kritizuje je, i když nepomáhají - to je zase sobecký nezájem. Je to trochu matoucí, že? Ten svět.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 26.6. 2009