POZNÁMKA NA OKRAJ:

Sex a "přesvědčivá morálka" politiků, neboli Krátká cesta do ČR, USA, Itálie, Íránu a zpět do Německa

26. 6. 2009 / Uwe Ladwig

Republikánský guvernér Jižní Karolíny Mark Sanford, dosud známý jako pravověrný člen biskupské církve a známý bojovník za morálku se přiznal na tiskové konferenci, že má milenku v Argentině. (Zpravodajský šot o této záležitosti, který vysílali ve čtvrtek večer v Channel Four News, včetně citací z různých amerických televizí a záběrů "šokovaných" palcových titulků v novinách, stejně jako pokrytectví "veřejného rozhořčení", působily nesmírně komicky. Zřejmě to bylo záměrem Channel Four News, pozn. JČ.)

Následkem té milostné aféry bylo Sanfordovo koktání a slzy. Odstoupil také z místa předsedy sdružení republikánských guvernérů ZDE (Někteří američtí diskutéři na fórech britských deníků k tomu suše poznamenávají, že je zajímavé, jak rychle se rozkládá nyní americká Republikánská strana a že hrozí nebezpečí, že její politickou roli převezme strana ještě fašističtější, pozn. JČ)

Italský premiér Silvio Berlusconi, který si prý přivezl na náklad státu několik žen na své soukromé večírky, mezi nimi i profesionální sexuální pracovnice, si z toho, že to vyšlo najevo, zřejmě nic moc nedělá. Sebevědomě vyzval podnikatele, aby bojkotovali italský deník La Repubblica a přestali mu zadávat inzerci. ZDE.

Pardis Mahdavi napsala knížku o revoluci v Íránu, nikoliv ale o demonstracích posledních dní. Kniha se jmenuje 'Passionate Uprisings: Iran's Sexual Revolution' (Vášnivá povstání: Sexuální revoluce v Íránu). Článek o tom je ZDE.

Ani informace o údajně probíhající íránské sexuální revoluci, ani podle mě podivná morálka některých amerických politiků, kteří bigotně vzývají něco, co sami nedodržují, by mě nepřiměly k napsání poznámky pro BL.

Pomyslel jsem ale na onu zajímavou, pro mě ale tísnivou a rozhořčující morálku těch, kteří dovolují mužům v Íránu mít nejen čtyři oficiální manželky, ale také až 99 "dočasných žen", které mohou ovšem beze všeho v kteroukoliv chvíli bez jakéhokoliv odůvodnění a bez podpory opustit. A kdy by se tomu divil, že ženám přirozeně něco takového povoleno není, a tak "morální muži" nechávají zatýkat ženy, které se podle jejich měřítek projevují "necudně" na ulici. Bylo mi tedy jasné, že bych měl na tuto nespravedlnost poukázat a taky na to, že mladí Íránci, i kdyby jen toužili po sexu a po módě, by jednali mnohem srozumitelněji než lidé, kteří je odsuzují.

Říká se, že "peníze vládnou světem", ačkoliv by se asi mohlo taky tvrdit, že světem vládne sex. V každém případě jde o moc a někdy taky o moc médií a o podivný zájem lidí o soukromý život politiků. V Německu je tomu taky tak. Bavorský ministerský předseda předseda Horst Seehofer právě reagoval mlčením na otázku, zda už kontaktoval přítelkyni Anette Fröhlichové, s kterou má nemanželské dítě, poté, co se před bavorskými volbami vrátil ke své ženěZDE. Prý je to věc, k níž se vyjadřovat nebude. Ze všech těch výše zmíněných morálních požadavků na politiky a jejich reakcí na ty požadavky to podle mého byl asi nejrozumnější přístup. Ale co si o tom myslíte vy?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 26.6. 2009