Proč jsme se chovali zbaběle?

26. 6. 2009

MOJE generace (jsem ročník 1966 a v roce 89 jsem končil v Praze Vysokou školu chemicko-technologickou) vybudovala po materiální stránce to, kde my všichni žijeme. Jsem ročník 1966. Opravdu mi vadí, jak každý tvrdil, když kolaboroval, že "to dělá pro rodinu, že nemůže jinak", píše Jiří Zajac v reakci na článek Ivo Kriegshofera. Naopak, kdyby každý v roce 1968-69 neuhnul před "prověrkami" tak to dnes bylo o něčem jinačím. A pro ty staré blábolisty "jak to nešlo" tak JÁ to ještě zažil.

Předchozí generace se komunismu dožila: 1. nemusí pracovat (jsou v důchodu), 2. můžou cestovat (hranice jsou otevřené), 3. obchody jsou plné zboží (když pomineme kvalitu) a 4. pro peníze si chodí na poštu (jako důchodci). Prostě každý se chtěl mít dobře. Ale hlavně mě štve, když naši předkové plácají jak to s náma - potomkama - mysleli dobře.

Na druhou stranu mě stávající stav netěší - "duchovno" je potlačováno a zlehčováno. A vše směřuje spíše do kélu. Ale počítá se jací jsme - teď a tady. Boží mlýny melou, pomalu ale jistě.

P.S. Nejsem náboženský fanatik - kdo má oči, vidí.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 26.6. 2009