ŠOK je opravdu šokující

27. 6. 2009 / Uwe Ladwig

Argumentace Štěpána Kotrby, že existující režimy, bez ohledu na to, zda to jsou či nejsou režimy násilné, jsou legitimní, je opravdu šokující. Argumentace na základě legitimity mocí má ovšem nemalý háček, protože neexistuje jen právní legitimita, ale i legitimita sociologická a sociologická legitimita moci může mít dva důvody: podporu, anebo rezignaci. Z těchto naprosto odlišných důvodů se lidé nebouří proti moci. V případě právní legitimity režimu mocí se zahraniční mocnosti často neptají, jak se moc k moci dostala, v mezinárodních vztazích to velice často není ani důležité. V případě sociologické legitimace je ale zajímavé, proč se některé vlády mohou udržet u moci a proč a kdy z rezignace se může rozvinout revoluce anebo reformistická změna systému.

Když Štěpán Kotrba argumentuje "legitimností" státní moci, je ale vlastně jedno, o které formě uvažuje, protože jemu jde zřejmě jen o to, že podle jeho názoru si legitimovaná státní moc může dělat, co chce.

Tak se ovšem dají hájit nejen demokratické, ale i fašistické vlády, i vlády fašistoidní, jako například ten bývalý a vlastně falešným zjednodušením takzvaně "komunistický" režim v bývalém Československu, který ale byl především fašistoidní. Že si Kotrba takhle potrpí na význam a nedotknutelnost legitimizace politické moci prostě její samotnou mocí, tomu se dá asi porozumět z jeho životopisu a z toho, že zřejmě fašistoidní charakter normalizačního režimu v Československu nevnímal.

To však, že se neustále snaží hájit legitimitu nejrůznějších fašistoidních diktatur v dnešní době je šokující. Potvrzuje to zase jednou, že rozdíl mezi diktátorskými režimy různých ideologií není příliš velký...

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 26.6. 2009