Jak se o České republice v zahraničí nic neví

26. 6. 2009 / Jan Čulík

Ve čtvrtek mě poněkud šokoval telefonát ze zahraničního vysílání BBC, kdy se na mě obrátila - nepříliš gramotným emailem jakási italská produkční pořadu Europe Today s tím, že chtějí natočit rozhovor o tom, že "Václav Havel uvažuje, že natočí filmovou verzi své hry Odcházení".

Cože? byla moje reakce. Tohle je prosím pro vás "zpráva", kterou považujete v těchto dnech z České republiky za nejdůležitější?

Bylo by opravdu potřeba, aby Britské listy vycházely - aspoň ve verzi jako týdeník - na internetu také anglicky.

Jak jsem nebohé produkční vysvětlil, nejotřesnějším a nejaktuálnějším tématem v současnosti je v ČR je skutečnost, že když objevíte, že např. v nějakém dětském domově nebo v rodině dochází k pedofilii, nebo kdekoliv jinde k jakémukoliv trestnému činu, a Policie ČR je natolik líná či zkorumpovaná, aby to vyšetřila, vzhledem k tomu, že v ČR existuje šokující trestní paragraf o pomluvě, skončíte vy ve vězení.

Zdroj: ZDE ZDE

Jinými tématy, která by se bezpochyby měla dostat do povědomí širší mezinárodní veřejnosti, jsou například brilantní články Michala Škabrahy o "antigerontismu" v současné České republice ZDE ZDE anebo Ondřeje Slačálka o "hegemonismu" současných českých antikomunistů ZDE . Podobně jako nedávná vynikající barthovská analýza špinavosti, kterou loni na podzim provedl antikomunistický komsomolský týdeník Respekt Milanu Kunderovi z pera Jakuba Češky (česky ZDE anglicky v překladu Jana Čulíka ZDE , i tyto články zaslouží výrazné medializace v angličtině.

Často si stěžujeme, jak indolentní je česká veřejná sféra a český veřejný diskurs. Není tomu tak vždycky a zrovna Britské listy mají čest přinášet často ty nejvýraznější - a nejčtenější - originální analýzy stavu současné české společnosti.

Koncem devadesátých let a začátkem nultých let vydával náš spolupracovník Andrew Stroehlein týdeník Central Europe Review, pro nějž jsem psal v angličtině pravidelná týdenní shrnutí událostí v ČR, na základě materiálů vydaných v Britských listech. Mělo to obrovský mezinárodní ohlas.

Britské listy v angličtině by byla nesmírně důležitá a záslužná věc - zpřístupnilo by to mezinárodní veřejnosti to nejzajímavější z českého politického, kulturního a sociálního diskursu.

Bohužel - na to nemáme peníze. Finanční apel, který jsme před několika týdny zveřejnili, měl pouze jednorázový účinek. Čtenářské příspěvky se opět vrátily k normálu, tedy k částce cca 40 000 Kč měsíčně, za něž jsme vděčni, protože bychom bez nich nemohli existovat, avšak je to absolutní minimum, s nímž se nedá realizovat skoro nic.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 26.6. 2009