Komu vlastně USA dodaly v Somálsku zbraně?

26. 6. 2009

USA zaslali Somálsku zbrane a muníciu, aby podporili vládu tejto krajiny v jej boji proti islamským povstalcom. Potvrdil to vo štvrtok večer hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ian Kelly.

SME: Washington zaslal Somálsku zbrane, aby podporil boj proti rebelom ZDE

Wikipedie: Somálský stát v současnosti existuje pouze formálně. Země nemá uznávanou vládu a je rozdělená na několik regionů, které jsou v rukou vlád mezinárodně neuznaných republik.

Somaliland (na severozápadě země) a Puntland (na severu země), Prozatímní přechodné vlády (sídlící ve městě Baidoa), etiopské armády a místních klanů. Právě kvůli klanům zachvátil zemi chaos, když klanoví vůdci svrhli v roce 1991 diktátora Mohameda Siada Barreho. ...

... V roce 2006 začal posilovat Svaz islámských soudů, který ovládl většinu jihozápadu země včetně Mogadiša a začal vést rozhovory s Přechodnou vládou o budoucím uspořádání země. Ty skončily neúspěšně a mezi oběma stranami se rozhořel vojenský konflikt. Koncem roku 2006 se v konfliktu na straně Přechodné vlády začala aktivně angažovat armáda Etiopie, což znamenalo zvrat v konfliktu. V zemi probíhá občanská válka. .... 80% obyvatel je negramotných. Většina obyvatel jsou sunnitští muslimové.

ŠOK│ Mogadišo, které do konce druhé světové války patřilo Itálii, je už více než půlstoletí útočištěm pro dobrodruhy, žoldáky a darebáky z půlky zeměkoule. Laxní přístup USA k tomuto přetrvávajícímu stavu v bývalém nejvýznamnějším přístavu ve východní Africe ostře kontrastuje s americkou podporou rozvracečským strukturám v jiných zemích, Kubou počínaje, a Gruzií konče. Poslední snažení USA v letech 1991-3 a její vojenská část, Operace Irena, byla dokonce zfilmována - film se jmenoval Černý jestřáb sestřelen (Black Hawk down). Součaný stav je otřesným příkladem úpadku postkoloniálních zemí v Africe.

Pirátství, kterým se v posledních letech "živí" část obyvatelstva "Afrického rohu", přimělo jak USA, tak Rusko a další země, vyslat do oblasti flotily vojenských lodí. Nicméně jednotlivé armády nespolupracují, nejsou odhodlány zlikvidovat paramilitární a pirátské skupiny a tak "válka o nízké intenzitě" v Somálsku ukazuje na naprostou neschopnost "vyspělých demokracií" a OSN učinit něco proti opravdové "ose zla".

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 26.6. 2009