USA nadále finančně podporují íránské disidenty

27. 6. 2009

Obamova administrativa pokračuje ve financování skupin, které podporují íránské disidenty. Pokračuje tak v programu rozšířeném v době vlády prezidenta Bushe. Americká Agentura pro mezinárodní rozvoj (US Agency for International Development - USAID), která podléhá státnímu sekretáři, za poslední rok odsouhlasila žádosti na dotace v hodnotě 20 milionů USD na "prosazování demokracie, lidských práv a právního státu v Íránu".

Uvedla to na svých stránkách a zveřejnil to týdeník USA Today. Konečný termín pro žádosti o grant na finanční rok 2010 pro americké nevládní organizace a vysoké školy je 30. června 2009. USA byly za úsilí o podporu íránských opozičních skupin v posledních letech kritizovány, neboť je tato podpora chápána jako "skryté pokusy o změnu režimu", řekl Trita Párs, předseda největší ameircké vlivové skupiny National Iranian American Council. Přestože Obama nijak neeskaloval podporu těchto skupin, požádala Near Eastern Regional Democracy Initiative o 15 milionů USD.

Prezident Obama prohlásil tento týden, že jeho administrativa nebude vůbec do íránských věcí zasahovat, a odmítl obvinění z vměšování, které mu ve čtvrtek adresoval íránský prezident Mahmoud Ahmadinežád. Poté co Condoleezza Rice oznámila zásadní rozšíření programu v roce 2006 a Kongres nakonec schválil na íránské programy 66 milionů USD, íránská vláda zatkla aktivisty a uzavřela jejich organizace. Několik íránských disidentů, včetně bývalého politického vězně Akbara Ganjiho, označilo americké finanční prostředky za kontraproduktivní. Většina peněz navíc podle Suzanne Maloney z Brookings Institution prý nedorazila do Íránu, ale skončila v kapsách washingtonských disidentských skupin.

USA Today: U.S. grants support Iranian dissidents ZDE

Zadání americké vlády pro progam USAID za měřený na Írán na rok 2009 PDF
Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 26.6. 2009