Trump ostře zaútočil na Německo

11. 7. 2018

čas čtení 3 minuty

V první den vrcholné schůzky Severoatlantického společenství zaútočil Donald Trump pozoruhodnou tirádou na Německo. Obvinil Berlín, že je "zajatcem Ruska", protože na Rusku závisí ohledně dodávek energie. Během své schůzky s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem označil Trump vztah Německa a Ruska za "nevhodný".

Činitelé NATO nervózně očekávali Trumpovo chování na summitu NATO. Okamžitě měli odpověď.


 
Trump si stěžoval, že němečtí politikové po odchodu z politiky pracují pro ruské energetické společnosti a vyjádřil názor, že to je také nevhodné. Zatímco Stoltenberg vypadal během celého Trumpova projevu, že je mu nepříjemně, americký prezident si nebral servítky. "Myslím si, že je velmi smutné, když Německo uzavře obrovskou dohodu o plynu a ropě s Ruskem. Máme si na Rusko dávat pozor a při tom Německo platí Rusku ročně miliardy a miliardy dolarů. My ochraňujeme Německo, my ochraňujeme Francii, my ochraňujeme všechny ty země a ony si pak uzavřou dohodu o plynovodu a s Ruskem a Rusku platí miliardy dolarů. Myslím si, že je to velmi nevhodné. Nikdy se to nemělo dovolit. Německo je totálně ovládáno Ruskem, protože bude dostávat 60-70 procent své energie z Ruska a nový ropovod. Řekněme mi, zda je to vhodné, protože já si myslím, že ne. Kromě toho Německo platí jen něco málo nad 1 procento HDP do NATO, zatímco Spojené státy platí 4,2 procenta daleko většího HDP. Tak já si myslím, že to je také nevhodné."

Trump se snaží přimět evropské spojence, aby platili víc v rámci NATO. Německý plán zvýšit výdaje na obranu na 2 procenta HDP do roku 2030 nestačí, řekl Trump. "Mohli by to udělat zítra."

Zdálo se, že je Stoltenberg překvapen brutalitou Trumpových výroků. Pokusil se reagovat a odpověděl mírně: "I za studené války obchodovali spojenci v NATO s Ruskem."

Podle amerických médií se Trump snaží Merkelovou svrhnout.

Trumpova kritika německé dohody s Ruskem ohledně dodávky energie se týká plynovodu Nord Stream 2, který vede přímo do Německa.

Před snídaní Trumpa se Stoltenbergem Trump tvrdil, že Spojené státy platí příliš mnoho pro obranu Evropy a že je to neférové pro americké daňové poplatníky.

 Německá kancléřka Angela Merkelová Trumpovu kritiku odmítla těmito slovy. Připomněla své mládí, které prožila v Sovětským svazem ovládané NDR: "Sama jsem zažila, jak část Německa ovládal Sovětský svaz. Jsem velmi šťastna, že dnes jsme sjednoceni ve svobodě, ve Spolkové republice Německo. Proto můžeme říkat, že můžeme realizovat vlastní nezávislou politiku a činit nezávislá rozhodnutí. To je velmi dobré, především pro lidi ve východním Německu."

Hájila také příspěvek Německa do NATO: "Německo dělá pro NATO hodně. Německo je druhým největším poskytovatelem vojáků, největší část našich vojenských schopností je nabízena NATO a stále jsme silně angažováni v Afghánistánu. Tím hájíme i zájmy Spojených států."

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

 

0
Vytisknout
13009

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2018