Nacistická loď ve Středozemním moři havarovala a zachraňuje jí loď pomáhající uprchlíkům

11. 8. 2017

čas čtení 2 minuty

Německá nevládní organizace Sea Eye posílá svou loď, která ve Středozemí zachraňuje uprchlíky, na záchranu nacistické lodi protiuprchlických aktivistů, která se octla v potížích. Nacistická loď chtěla bránit uprchlíkům v příchodu do Evropy.

Michael Busch Heuer, zakladatel nevládní organizace Sea Eye z německého Řezna, která provozuje od začátku roku 2016 ve Středozemním moři dvě lodi, které zachraňují a přivážejí do Evropy uprchlíky, uvedl, že je povinnost každého, kdo je na moři "pomoci těm, kteří se octnou v problémech, bez ohledu na jejich původ, barvu, náboženství či víru." 



Nacistická organizace Defend Europe (Braňte Evropu) si v Džibuti minulý měsíc najala loď, poté, co prostřednictvím crowdfundingu vybrala 75 000 euro na "boj proti uprchlíkům". Původně chtěla bránit uprchlíkům v příchodu do Evropy, nyní tvrdí, že "monitoruje" záchranné akce ve Středozemí.

Organizace Defend Europe existuje pět let a jejími členy jsou mladí ultrapravicoví aktivisté z Francie, z Německa, z Rakouska, z Itálie a z Británie, kteří nenávidí islám a jsou proti imigraci.

Akce organizace Defend Europe však nejsou zrovna úspěšné. Jejich najatou loď nejprve zadržely egyptské úřady a hledaly na palubě zbraně. Pak část její srílanské posádky z lodi utekla a požádala na Kypru o azyl. Posádka nacistické lodi a její majitel, Sven Tomas Egerstrom, byli u soudu obviněni z vyrábění falešných dokumentů, ale později byli propuštěni. 

Poté, co nacistická loď odjela 1. srpna z Kypru, a dostala doporučení, aby se nepokoušela přistát v Řecku nebo na Sicílii, protože by se tam setkala s úpornými protesty, lodi, která se plaví pod mongolskou vlajkou, bylo zabráněno přistát v tuniském přístavu Zarzis a opatřit si tam zásoby. 

"Pokud sem připlují, zablokujeme kanál pro palivu," řekl Chamseddine Bourassine, předák místních rybářů, "Je to to nejmenší, co můžeme udělat, vzhledem k tomu, co se děje ve Středozemním moři. Muslimové a Afričané tam umírají." 

Tuniské Fórum pro hospodářská a sociální práva se vyjádřilo, že se postaví proti jakýmkoliv pokusům nacistické lodi přistát v Tunisku a naložit zásoby paliva, potravin a vody z tuniského přístavu. Organizace apelovala na vládu, aby "nespolupracovala s jeho rasistickou a nebezpečnou posádkou." 


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8327

Diskuse

Obsah vydání | 14. 8. 2017