Největší hrozbou Západu nejsou muslimové, ale vývoj v zemích, jako je Polsko

18. 7. 2017

čas čtení 4 minuty
Nedělní protesty v Polsku proti útoku vlády proti nezávislému soudnictví

Uplynul sotva týden od té doby, co prezident Trump nabídl ve Varšavě velmi zvláštní obranu západní civilizace, píše v deníku Washington Post Anne Applebaum. Pochválil Polsko za jeho dávný boj proti nacismu a sovětskému komunismu, i když neřekl nic o úspěších země od roku 1989. Mluvil o věcech, které způsobují soudržnost Západu, včetně klasické hudby a Boha, ale skoro se nezmínil o demokracii. Také hovořil o hrozbách Západu z "jihu nebo z východu" a také od "utlačitelské ideologie" radikálního islámu, který "usiluje o vývoz terorismu a extremismu po celém světě".



Ve dnech po jeho projevu dokázaly rychle se dějící události ve Varšavě, že Trump neměl pravdu. Teď, když toto píšu, dokazuje Polsko, že největší hrozbou Západu není radikální islám. Největší hrozba Západu není ani vnější. Je vnitřní. V Polsku za posledních několik dní demokraticky zvolená, ale neliberální vláda eskalovala svůj útok proti ústavě své země a prosazuje nové zákony, jejichž cílem je otevřeně vytvořit zpolitizované soudnictví. A polská vláda má pocit, že to může udělat v důsledku návštěvy amerického prezidenta.

Polskou vládu vede strana Právo a spravedlnost, je to nacionalistická vládnoucí strana s malou parlamentní většinou, avšak bez občanské většiny a bez mandátu změnit ústavu. Nicméně, od té doby, co převzala moc, metodicky zotročuje celou řadu dosud nezávislých institucí: veřejný rozhlas a televizi, prokuraturu a - což je nejvážnější - Ústavní soud. Zpolitizovala státní službu. Její  ministr obrany, věřící spikleneckým teoriím,  odstranil také většinu profesionálních vojáků z vedení armády.

Minulý týden, jen několik dní po Trumpově návštěvě, polská vláda také schválila zákon, který zpolitizuje Národní radu soudnictví, ústavní instituci, která vybírá soudce. A pak zašla ještě dál: Bez veřejných slyšení navrhla další zákon, který, pokud bude podepsán, umožní ministru spravedlnosti, aby porušil ústavu a okamžitě propustil všechny soudce z polského Nejvyššího soudu.

Tak jako v minulosti, Evropská unie bude protestovat. Je možné, že evropské instituce dokonce na Polsko uvalí sankce. Polsko bylo v minulosti pilířem evropské jednoty - natolik, že bývalý polský premiér Donald Tusk je nyní předsedou Evropské rady - avšak nyní se stalo zdrojem opravdové frustrace a hněvu po celém kontinentě. Kdyby byl Západ jednotný, takový postoj by měl na Polsko dopad. Avšak Trumpova návštěva ve Varšavě vyslala opačný signál. Signál z USA povzbudil stranu Právo a spravedlnost, aby se v Evropě izolovala, v bezpečném vědomí, že ji Amerika podpoří.

Všichni si dovedeme představit budoucí důsledky poslušného, provládního soudnictví. Může to umožnit vládě zfalšovat volby, vyhnout se vyšetřování korupce, trestně stíhat oponenty. A na tom skutečně záleží: Po  dobu čtvrt století byl pád berlínské zdi a následný triumf demokracie ve střední Evropě považován po celém světě za velký úspěch Západu.  Po dobu posledních deseti let vyhledávalo mnoho zemí na světě rady z Polska o tom, jak přejít k demokracii, od Barmy po Tunisko až na Ukrajinu.

Polský odklon od demokracie ochromí nejen jednotu Západu, ale i širší atraktivitu Západu pro jiné země na světě. Umožní to, aby jeho roli převzaly "utlačitelské ideologie" z "jihu nebo z východu".

Když byl Trump zvolen prezidentem, mnoho lidí psalo o tom, jaký může mít dopad na mezinárodní demokracii. Mnoho lidí se obávalo, že bude povzbuzovat populistické, nacionalistické a antiliberální strany v Evropě i jinde. A teď to dělá.

Podrobnosti v angličině ZDE
 

0
Vytisknout
9558

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2017