Jeremy Corbyn vyhodil stínové ministry. Nepodpořili brexit

30. 6. 2017

čas čtení 2 minuty
Skotská premiérka Nicola Sturgeonová: Tak když odmítnete tvrdý brexit, vyhodí vás z labouristické stínové vlády. Pro tohle snad hlasovali mladí lídé?




Předseda britské Labour Party Jeremy Corbyn vyhodil několik členů své stínové vlády, když v Dolní sněmovně vznikl rozkol ohledně postoje v brexitu.


Tři stínoví ministři byli propuštěni a nejméně jeden další rezignoval, poté co se přidali k 49 poslancům podporujícím  dodatek k vládnímu programu. Prohlášení vyzvalo poslance k tomu, aby Británie zůstala v jednotném evropském trhu a v celní unii.

Catherine Westová, Ruth Cadburyová a Andy Slaughter byli vyhozeni. Další poslanec Daniel Zeichner oznámil večer, že na funkci ve stínové vládě rezignoval ještě před hlasováním.

Návrh také požaduje, aby Británie neopouštěla EU, pokud premiérka Theresa Mayová nedosáhne s EU dohody.

Dodatek který podporuje 101 poslanců liberálních demokratů, zelených, skotských nacionalistů a welšské strany Plaid Cymru je víceméně  rozporu s postojem k brexitu, jak jej formuluje labouristický program.

Potíž je, že pro Labouristickou strany hlasovali přibližně stejnou měrou jak stoupenci brexitu, tak jeho odpůrci, takže se Laboursitická strana vůči svým voličům dosud chovala jako chytrá horákyně. K brexitu se dosud jasněji nevyjadřovala.

Strana tvrdí, že "přijímá výsledek referenda a dá přednost národnímu zájmu". Přesto však před volbami a do nynějška zdůrazňovala, že dává přednost ekonomickému prospěchu Británie před ideologií. Předák Jeremy Corbyn však zřejmě považuje EU za "příliš pravicovou", což bude velkým zklamáním pro statisíce jeho mladých stoupenců.

V dokumentu se říká, že strana bude "upřednostňovat životní úroveň, budovat úzké nové vztahy s EU, chránit práva dělníků s environmentální standardy, poskytne jistotu občanům EU a zajistí parlamentu významnou roli v jednáních".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11763

Diskuse

Obsah vydání | 3. 7. 2017