Angela Merkelová načrtla představu Evropy vedené Francií a Německem

30. 6. 2017

čas čtení 1 minuta
Německo se přeorientovává z vazeb na USA a Británii a sbližuje se s Francií. Kancléřka Merkelová to dala jasně najevo v důležitém parlamentním projevu věnovaném budoucnosti EU a summitu EU v Hamburku.


Německo a Francie převezmou významnější roli při vedení EU a Evropa musí hrát důležitější roli ve světě. Tak lze shrnout čtvrteční projev Angely Merkelové v Bundestagu.

Merkelová zahájila půlhodinovou řeč zprávou o summitu EU minulý víkend a vyhlídkách na jednání o odchodu Velké Británie.

Významné bylo, že Merkelová hovořila o "Francii a našich dalších partnerech v EU". Oznámila, že s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem hovořila o "střednědobých plánech na prohloubení EU a eurozóny". Dodala rovněž, že německé a francouzské zájmy jsou "tak úzce spojeny, jak je to jen možné".

Kancléřka tvrdí, že EU se vzpamatovává z ekonomické krize a všech 27 zbylých členů zaznamenává růst a pokles nezaměstnanosti. Británie, naznačila Merkelová, již není v centru evropských plánů.

"Naší prioritou je připravit se na naši budoucnost v Evropské unii, bez ohledu na brexit," prohlásila Merkelová. Evropané podle ní nemají jinou možnost, než postupně brát osud do vlastních rukou.

Kancléřka kritizovala Trumpův národní šovinismus. Ekonomický protekcionismus podle ní "není na pořadu dne", protože "škodí všem, koho se týká".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
11751

Diskuse

Obsah vydání | 3. 7. 2017