Corbyn: Já mám mládí na své straně

Politické drama v Británii pokračuje

12. 6. 2017

čas čtení 5 minut
- Vedení britské Konzervativní strany poté, co v sobotu oznámilo, že uzavřelo dohodu o parlamentní podpoře se severoirskou DUP, přiznalo v sobotu o půlnoci, že dohoda dosud nebyla uzavřena a teprve se o ní bude jednat.
- Skotská nacionální strana požaduje, že dohoda mezi konzervativci a DUP musí být zveřejněna.
- Lesbická šéfka skotských konzervativců Ruth Davidsonová, jejiž volební úspěch ve Skotsku zachránil Konzervativní stranu, varuje před spoluprací se severoirskou DUP. Ian Paisley junior z DUP se vyjádřil, že "homosexuálové a lesby ho znechucují". Součástí útoků konzervativců na Corbyna během předvolební kampaně bylo, že před třiceti lety vyjednával s katolickou teroristickou IRA (stejně jako tehdejší vláda Margaret Thatcherové). Potíž je, že dnešní DUP má přímé vazby na dvě protestantské teroristické organizace, a konzervativcům to jaksi nyní nevadí.
- Šéfka skotských konzervativců Ruth Davidsonová požaduje změkčení brexitu tak, aby prioritním ohledem byla ochrana ekonomiky a volný pohyb obyvatelstva.
-- Zapomeňte na tvrdý brexit, požadují od Mayové poslanci Dolní sněmovny. Vysocí konzervativní a labourističtí poslanci požadují od Theresy Mayové, aby vytvořila nový všestranický přistup vůči brexitu. Vládnou obavy, že slabost premiérky by mohla vést k okamžitému rozhladu rozhovoru o odchodu Británie z EU. Poslanci chtějí, aby vznikl nový "celonárodní" konsensus, který by podpořili poslanci všech politických stran v Dolní sněmovně. Požadují, aby byla znovu otevřena debata o tom, jaký brexit Británie chce, a to pouhý týden před zahájením oficiálních vyjednávání o brexitu s Bruselem. Vysocí činitelé v EU vyjádřili znepokojení, že rozhovory o brexitu se mohou rozložit, protože Mayová nemá autoritu. ZDE
- Boris Johnson popřel, že usiluje o premiérské místo.
- Konzervativní ministr obrany Michael Fallon byl jediným britským ministrem, ochotným v neděli vystoupit v televizi. Opakoval mayovské fráze a tvrdil, že se nic nemění - vláda bude pokračovat jako dosud.
- Bývalý Cameronův ministr financí George Osborne a nynější editor londýnského listu Evening Standard se vyjádřil, že Mayová je "dead woman walking" - je "mrtvá za pochodu".
- Proevropský nestor Konzervativní strany Michael Heseltine varoval, že jestliže nebude brexit zrušen, a "nebude-li propíchnut tento bolák Konzervativní strany, premiérem se stane Jeremy Corbyn".
- Ve vlajkovém diskusním pořadu televize BBC, moderovaném Andrew Marrem, vystoupil v neděli dopoledne vítězný Jeremy Corbyn. Theresa Mayová se dále před novináři skrývá.

Zde je pár názorů britských komentátorů na Corbynovo vystoupení:



Jason Cowley, New Statesman:

Corbyn klidný, úsměvný a vyrovnaný. Zrušil konzervativní premiérku, asi zastavil tvrdý brexit a dostal labouristy do postavení, kdy zvítězí v příštích volbách. Neuvěřitelné. Opravdu neuvěřitelné.


Lionel Barber, šéfredaktor Financial Times:

Pokud Corbyn myslí vážně to, co říká o "brexitu pro zaměstnanost", musí podpořit plný přístup na evropský trh. Jeremy, pamatujte na Delorsův model:



Jessica Elgot, Guardian:

Sympaticky vystupující, sebevědomý, uvolněný Corbyn v tom rozhovoru vypadal jako vítěz těchto voleb. Jak obrovský dopad měla ta volební kampaň:





Pravicový komentátor Piers Morgan:

Z Corbyna vyzařovala pochopitelná samolibost. Je nutno mu to přiznat - nikdo si nemyslel, že se stane rozhodujícím jazýčkem voleb.


Alex Nuns:

Corbyn závěrem rozhovoru u Andrewa Marra: "Podívejte se na mě. Já mám mládí na své straně." Dvojí význam s obsahem ironie. Maximální počet bodů, perfektních 10.

0
Vytisknout
8639

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2017