Trump trvá na "absolutním právu" předávat Rusku zpravodajské informace

17. 5. 2017

čas čtení 1 minuta
Americký prezident Donald Trump v úterý hájil právo předávat Rusku "fakta týkající se terorismu" a bezpečnosti letecké přepravy. V sérii tweetů prohlásil, že má na to "absolutní právo".


Trumpovy tweety nehovoří o tom, zda Rusům předal utajované informace o teroristech z IS, jak tvrdí zprávy v médiích a jak to sdělil agentuře AP americký představitel.

Bílý dům tyto zprávy napadá, ale nikoliv v tom smyslu, že by na Trumpově schůzce s ruskými diplomaty 10. května utajované informace předány nebyly.

Trump Rusům předal detaily týkající se IS spojené s použitím laptopů v letadlech, sdělil AP vysoce postavený americký představitel pod podmínkou anonymity. Utajované informace byly prezidentovi předány zpravodajskou službou spojeneckého státu. Jeho postup tak porušuje důvěrnost sdílení zpravodajských informací s touto zemí.

Toto odhalení ohrožuje zpravodajství týkající se IS.

Trump byl později informován, že porušil protokol a Bílý dům vyzval služby NSA a CIA, aby minimalizovaly škody.

Odhalení této kauzy můe dále poškodit Trumpovy již tak špatné vztahy s americkými zpravodajskými agenturami. Otevřeně zpochybnil kompetenci zpravodajců a jejich vyhodnocení s vysokou mírou jistoty, že se Rusko vměšovalo do loňských prezidentských voleb. Jeho kritiku následovala řada úniků informací, které Trumpa poškodily a upozornily na vyšetřování FBI týkající se vztahů jeho spolupracovníků s Ruskem.

Poslední odhalení také ohrožuje kredibilitu USA ve vztahu ke spojencům po celém světě. Spojené státy již utrpěly v důsledku Trumpova odvolání ředitele FBI Jamese Comeyho, který dohlížel na vyšetřování vyzeb mezi Ruskem a Trumpem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7569

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2017