Facebook bude uživatelům poskytovat návod, jak odhalit fake news

7. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Stamilionům uživatelů Facebooku nabídne tato sociální síť informace o tom, jak odhalit fake news. Zároveň bude Facebook stále více používat systém "signálů" od uživatelů a od kontrolorů faktů, v jejichž důsledku by se měly dezinformace na Facebooku objevovat méně často.

Od pátku 7. dubna se pro uživatele ve 14 zemích světa objeví na Facebooku velký status s informacemi "Je možné odhalit fake news" a s odkazy na deset tipů jak identifikovat dezinformace. Součástí identifikace dezinformací bude i kontrola adres serverů a kritický přístup vůči titulkům, které obsahují šokující tvrzení.

Status se objeví po dobu tří dnů a uživatelé ho uvidí jen třikrát. Objeví se pro uživatele ve Velké Británii, v USA, v Německu, ve Francii, v Itálii, na Filipínách, v Indonésii, na Tchajwanu, v Myanmar, v Brazílii, v Mexiku, v Kolumbii, v Argentině a v Kanadě, ale Facebook uvádí, že jej posléze také rozšíří globálně.

Facebook omezil svou definici fake news na články, jejichž cílem je podvádět, obsahují objektivně dokazatelné nepravd a předstírají, že jsou "legitimním" zpravodajským serverem.

Šíření článků na Facebooku však bude ovlivňovat i to, zda skutečnost, že lidé po přečtení zprávy ji sdílejí méně, může mít záporný vliv na legitimní vydavatele zpravodajství.

Facebook uvádí, že většina fake news vzniká z komerčních důvodů, vydávají se pro finanční prospěch a jejich dopad by bylo možno snížit omezením počtu zhlédnutí i omezením příjmů z reklamy.

Facebook se však domnívá, že je také nutno šířit vzdělávací informace, a pomoci tak lidem zhodnotit fake news a povzbuzovat kritičtější přístup.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8105

Diskuse

Obsah vydání | 10. 4. 2017