Jak vzniká extremistický atentátník?

26. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Motiv Khalida Masooda, 52, atentátníka, který napadl minulý týden Westminster, se zřejmě nikdy nepodaří zjistit, uvedla londýnská policie.

Kolem loňských Vánoc se Khalid Masood, jeho partnerka a dvě děti vystěhovali z jejich malého, ale pohodlného bytu ve Winson Green v Birminghamu. Přestěhovali se do miniaturní garsoniéry nad restaurací na rušné ulici.

Toto je jeden z detailů, který bude policie podrobně zkoumat. Hlavně chce zjistit, jak byl zradikalizován. Jenže i tento koncept je problematický. Mnoho expertů zpochybňuje samotný pojem radikalizace. FBI zdůrazňuje, že cesta každého jedince k extremistickému vraždění je jedinečná. Zuří debaty o roli ideologie, sociálních okolností, individuálních charakterových rysů a duševní choroby. Analytikové dávají přednost výrazu "rizikové faktury" a nikoliv výrazu "hlubinné příčiny".

Avšak některé věci jsou jasné. Masood byl mimo. Jedním z těchto faktorů byl jeho věk. 52. Před deseti lety byl průměrný věk atentátníků na Západě 29. Nyní je kolem 25.

Jedním možným důvodem je demografie - velké počty dospělých imigrantů druhé generace. Druhým je vliv sociálních sítí, které dnes má každý na chytrém telefonu, a tedy vliv propagandy. Třetí je specifická atraktivita Isis, který nabízí dobrodružství, kamarádství, finanční odměny a dokonce sex, na rozdíl od askeze předchozích extremistických organizací, jako byla al Kajda.

K Isis se přidávají často lidé s kriminálním zázemím. Atraktivita Isis je jako atraktivita kriminálního gangu - kdy násilí a mizogynie je proměněna v "odpor" a "spása" pro chybující hříšníky.

Masood byl odsouzen do vězení za celou řadu násilných trestných činů - naposledy v roce 2003. Zdá se, že někdy v té době konvertoval k islámu. Vysoký počet extremistů podílejících se na násilných spiknutích na Západě jsou konvertité. Snaží se konvertité snad dokázat, že jsou "lepší" muslimové než ti, kdo byli v islámu vychováni od začátku?

Pak jde o otázky totožnosti. Masood, který se narodil jako Adrian Russell Elms, vyrostl jako jeden jen ze dvou černochů ve vesnici v Kentu, syn svobodné bělošské matky. Většina jeho života byla charakterizována rasovým napětím.

Francouzské bezpečnostní služby už v roce 2007 zdůrazňovaly že klíčovým faktorem v extremismu je "roztříštěná totožnost". Isis zdůrazňuje, že nerozlišuje lidi podle barvy kůže, etnicity či národnosti - na rozdíl od diskriminace, která, jak Isis tvrdí, existuje na Západě.

V letech 2004-2009 učil Masood angličtinu v Saúdské Arábii. Cesta do islámského světa je dalším charakteristickým rysem extremistických útočníků. Většina z nich tam neučí, ale naopak studuje islám a arabštinu.

Nedávný výzkum poukazuje na důležitou roli přátel, známých a rodinných příslušníků. Terorismus je sociální činnost, nepodnikají ho šílení samotáři. 45 procent islamistických extremistů hovořilo o svých plánech s rodinnými příslušníky a přáteli.

Často se na útocích podílejí bratři. FBI v roce 2009 zjistila, že při každém útoku existují v průměru tři "stoupenci", někdy až 14. Většinou jde o příbuzné či přátele.

Radikalizace bývá pomalá. Co bylo poslední kapkou, která příměla Masooda k atentátu? Bylo to, že se musel vystěhovat z bytu?

Masood, navzdory jeho násilným tendencím a jeho kriminalitě, byl, jako většina vrahů, obyčejný člověk. Jeho motivace se ale zřejmě nezjistí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7511

Diskuse

Obsah vydání | 28. 3. 2017