Bude izraelský premiér Benjamin Netanjahu nucen rezignovat?

4. 1. 2017

čas čtení 3 minuty


V pondělí večer přijela do domu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua policejní kolona. Byla zde, aby vyslechla šéfa vlády jako podezřelého po devíti měsících vyšetřování.


Policie vyšetřuje Netanjahua kvůli dvěma odděleným kauzám. V první je podezřelý, že dostával úplatky od bohatých obchodníků, mezi nimiž byl zřejmě kosmetický magnát a filantrop Ronald Lauder, který byl také vyslechnut policií.

Není zcela jasné, o jakých "darech" je řeč - nejde o obálky s penězi, ale ani o bezvýznamné drobnosti. Policie odhaduje hodnotu darů v desítkách tisíc dolarů. Pravděpodobně nebude Netanjahu schopen popřít, že tyto dary obdržel, ale bude je představovat jako projevy srdečné přízně přátel.

Druhé šetření může být významnější. Zatím je však známo jen málo detailů. (Hovoří se neoficiálně o tom, že měl Netanjahu osobně prosazovat nákup ponorek od německé firmy Thyssen-Krupp, a to bez alternativy - KD.)

Pokud by měl být premiér odvolán, proces by trval řádově měsíce, pokud jde o obvinění, a soud proběhne spíše v řádu let.

Stávající kneset (parlament) může dovršit své funkční období před obviněním premiéra a premiér pokračovat v úřadu, ačkoliv je vyšetřován. Jak efektivně dokáže za takových podmínek zemi řídit je jiná otázka.

Pokud dojde k obvinění ještě během funkčního období premiéra, na základě stávajících precedentů může být nucen rezignovat. V takovém případě se vládní strana Likud může pokusit premiéra vyměnit. Ale spíše to znamená nové volby.

K těm však může dojít i před obviněním, a je možné, že si to Netanjahu přeje. Rozpuštění knesetu může prodloužit nebo i odložit vyšetřování. Před novými volbami by pak mohl vést kampaň jako údajná oběť politických rivalů - v opozici, justici a médiích. Může se obrátit na voliče a žádat je, aby ho zachránili před údajně nepodloženým honem na čarodějnice.

Podle průzkumu volebních preferencí z 31. prosince by nyní volby vyhrála opoziční strana Ješ Atid se 27 křesly ve stodvacetičlenném knesetu. Nicméně průzkumy jsou po brexitu a Trumpově vítězství obecně považovány za nespolehlivé.

Vládní Likud by podle nich ztratil a místo dnešních 30 by získal pouze 23 poslanců. Pokud by kandidoval bez Netanjahua, nebo s politicky poškozeným Netanjahuem, mohl by ztratit i více. Šanci stát se třetí nejsilnější stranou s 12 poslanci má Habajit Hajehudi ministryně školství Naftali Bennetové. Jisrael Bejtenu ministra obrany Avigdora Liebermana má podle průzkumů šanci na 10 křesel.

Největší obavy z nových voleb by měla mít vládní Sionistická unie, která by podle průzkumů mohla přijít až o dvě třetiny z nynějších 24 poslanců.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6847

Diskuse

Obsah vydání | 6. 1. 2017