První republikánský "nevěrný volitel" oznámil, že nebude hlasovat pro Trumpa

6. 12. 2016

čas čtení 2 minuty
Christopher Suprun z Texasu oznámil, že z "ústavní povinnosti" nebude hlasovat tak jako ostatní členové volebního kolegia

Suprun konstatoval, že navzdory vítězství amerických republikánů v Texasu bude hlasovat nikoliv pro Trumpa, ale pro jiného kandidáta Republikánské strany, který podle jeho názoru je pro prezidentský úřad vhodnější. Argumentuje, že podle systému volebního kolegia má ústavní povinnost hlasovat podle svého svědomí a nikoliv jen podle stranické loajality - a jeho svědomí mu velí, že Trump je pro prezidentský úřad nevhodný.

Suprun, hasič, který reagoval jako jeden z prvních při útoku na Pentagon dne 11, září 2001, poukazuje na to, že všichni volitelé se musejí rozhodnout, zda "jsou kandidáti kvalifikováni, zda nešíří demagogii a zda nejsou pod zahraničním vlivem... Donald Triump vyzýval k násilí proti demonstrantům na svých shromážděních. Hovoří o pomstě vůči svým kritikům."

Dodává: "Žádné straně nic nedlužím. Dlužím svým dětem, jimž chci zanechat zemi, které mohou důvěřovat."

Suprun je prvním republikánským volitelem, který se stává "nevěrným". Zatím vyjádřili pouze demokratičtí volitelé ve státech, v nichž zvítězila Hillary Clintonová, že budou hlasovat navzdory stranické loajalitě na protest proti Trumpově blížícímu se vstupu do Bílého domu.

Podle volebního systému, který v USA založili Otcové zakladatelé, amerického prezidenta volí 538 členů volebního kolegia. V Texasu se očekávalo, že všech tamějších 38 volitelů bude hlasovat pro Trumpa, protože ten tam porazil Clintonovou poměrem 52 procent k 43 procentům.

Avšak v Texasu už jeden volitel, Art Sisneros, rezignoval s tím, že Trump neuspokojuje jeho náboženské a morální principy. 19. prosince však Suprun hodlá se k hlasování dostavit a hlasovat proti Trumpovi tím, že vepíše jméno Johna Kasiche, alternativního republikánského kandidáta.

Představa, že by 538 volitelů z volebního kolegia mohlo zvrátit výsledek prezidentských voleb, jichž se účastnilo více než 127 milionů občanů, je docela kontroverzní. Někteří lidé to ale chválí, že to poukazuje na hluboce nedemokratický princip celého volebního kolegia.

Málokdo však očekává, že by "nevěrní volitelé" mohli ovlivnit Trumpovo zvolení prezidentem, i když zřejmě letos bude rebelie volitelů největší.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5620

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2016