Mezitím v Absurdistánu: Cizí agenti, spermie jako léčba rakoviny a zatčení protikomunistického aktivisty

6. 12. 2016 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Takže strana Právo a spravedlnost měla pravdu! Polskou politiku se snaží zevnitř ovlivňovat cizí agenti. Naštěstí pro všechny byla krize už vyřešena poté, co byl propuštěn Robert Grey, náměstek ministra zahraničí.

Na druhé straně měla strana Právo a spravedlnost také pravdu, když tvrdila, že deník Gazeta Wyborcza učiní všechno, jen aby vládě ztížila práci, protože to byly právě tyto noviny, které vydaly článek, který upozornil na to, že Robert Grey, muž odjinud, který byl k překvapení všech jmenován náměstkem ministra zahraničí pro jednání se Spojenými státy, býval agentem CIA. Byl okamžitě propuštěn, ale ministr Waszczykowski, se svou známou obratností slona v porcelánu, vydal dementi, v němž se pravilo, že to, že Robert Grey utajil svou minulost spolupracovníka CIA, nebylo důvodem, proč byl propuštěn. Ale nyní, poté, co Matthew Tyrmand také přišel o své zaměstnání jako Waszczykowského poradce, můžeme předpokládat, že už v polské vládě nejsou žádní další cizí agenti. Takže lze bezpečně předpokládat, že všechny budoucí katastrofy v rezortu Waszczykowského bude možno přičíst jedině skutečnosti, že je to idiot.

Mezitím je polská vláda nucena řešit finanční problémy. Hospodářství neroste tak rychle, jak se předpovídalo. Vláda se už po určitou dobu snaží dívat na věc pozitivně, zdůrazňuje, že je pořád ještě šance, že Polsko dosáhne očekávaného růstu 3,6 procent HDP, anebo že pouhá 3 procenta zase nejsou tak špatná. Z nejnovějších dat vyplývá, že to budou spíše jen asi 2 procenta JDP.  A vůbec, je to celé vinou předchozí vlády, protože zlovolně předpověděla příliš vysoký růst HDP. Avšak Jarosław Kaczyński našel pravé viníky: Jsou to podnikatelé spojení s opozicí, kteří se záměrně vzdávají výnosného podnikání, jen proto, aby tím iritovali vládu strany Právo a spravedlnost. Tenhle člověk, který za komunismu nikdy neměl mimo akademickou sféru žádné normální zaměstnání, který neví skoro nic o podnikání (svůj první bankovní účet si otevřel teprve před dvěma roky) prostě nechápe, že problémem není, že podnikatelé nechtějí investovat, že se jim nelíbí strana Právo a spravedlnost, problémem je, že strana Právo a spravedlnost je naprosto nevypočitatelná.

Součástí té nevypočitatelnosti je pravděpodobně to, že nikdo nepředpokládá, že byl strana Právo a spravedlnost byla opravdu tak hloupá, jak je. Například končí funkční období profesora Rzeplińského jako šéfa Ústavního soudu a je načase zvolit jeho nástupce. Tři soudci a soudkyně, zvolení stranou Právo a spravedlnost, se neúčastnili zasedání a uvedli, že jsou na nemocenské. Avšak jedna soudkyně pak prozradila, že je dost zdravá na to, aby vydala tisku prohlášení, že se zasedání neúčastnila, protože nechtěla legitimizovat ilegální činnost. Tím nepřímo přiznala, že její lékařské potvrzení o nemocenské bylo falešné. Nějak si nemyslím, že by generální prokurátor Zbigniew Ziobro vyslal své podřízené, aby to zkontrolovali. Ale tento mazaný plán nebyl zrovna chytrý, protože dokázal, že lidé, kteří jsou prý podle strany Právo a spravedlnost těmi nejvýznamnějšími a nejčestnějšími právníky v Polsku, neváhají použít malicherného podvodu, aby dosáhli cílů, které jim zadal Kaczyński. Byla to také úplná katastrofa, protože navzdory tvrzením bývalého komunistického prokurátora a dnešního vrcholného právního experta strany Právo a spravedlnost Stanisława Piotrowicze, který znovu obviňuje profesora Rzeplińského z porušování zákona, volba nového předsedy Ústavního soudu není právo, ale povinnost soudců. A vzhledem k tomu, že lhůta, během níž je volbu nutno provést, je pevně určená ústavou, ostatní soudci musejí přikročit k volně navzdory tomu, že jich není plný počet. Takže strana Právo a spravedlnost nedosáhla ničeho, než že medializovala své soudce jako podvodníky, kteří používají falešná potvrzení o nemoci od lékaře.

Avšak zatímco se Kaczyński soustřeďuje na Ústavní soud, Mateusz Morawiecki čelí úkolu zastavit finanční katastrofu ve státním rozpočtu. Vzhledem k tomu, že nemůže zpětně zrušit všechno rozdávání peněz, které vláda strany Právo a spravedlnost už dala do pohybu, a nemůže si dovolit uskutečnit hlavní příslib strany Právo a spravedlnost, že zvýší daňovou hranici, musí si vymyslet něco jiného. A tak se ukázalo, že příslib zpětného snížení věku, kdy se odchází do důchodu, má háček: i když byl věk odchodu do důchodu snížen na dobu, kdy se odcházelo dosud, nové předpisy v podstatě důchodcům znemožňují, aby pracovali na část úvazku, aniž by přišli o svůj důchod, a protože důchody v novém systému nebudou důchodcům stačit na přežití, budou si muset rozhodnout, zda budou hladovět v penzi, anebo zda raději do důchodu neodejdou a budou pracovat dál. A zatímco za současného systému každý další napracovaný rok vedl k zvýšení budoucího důchodu, to už teď tak nebude. Takže i když vláda oficiálně "snížila věk odchodu do důchodu", ve skutečnosti lidi donutila, aby zůstali v zaměstnání, dokud nezemřou (pokud si neinvestovali nějaké peníze pro pozdější léta života mimo polský systém sociálního a důchodového zabezpečení).

Ale ani to nestačí, tak dalším plánem je zrušit všechny vásady pro policisty a další uniformované pracovníky, kteří pracovali pro komunistický režim třeba jen jediný den. A podle strany Právo a spravedlnost skončil komunistický režim v Polsku až v roce 1990. To znamená, že někdo, kdo vstoupil do tajných služeb, aby se stal tělesným strážcem prvního nekomunisteického premiéra ve východní Evropě, Tadeusze Mazowieckého, bude považování za aktivního příslušníka bezpečnostních sil komunistického režimu, protože to bylo v roce 1989. Je to neuvěřitelné pokrytectví strany Právo a spravedlnost: ten, kdo byl v osmdesátých letech dopravním strážníkem, anebo vyšetřoval vraždy, je zločinec a bude mu odebrána penze. Avšak Stanisław Piotrowicz, který trestně stíhal aktivisty odborového hnutí Solidarita během stanného práva v Polsku, je hrdina, protože je dnes členem strany Právo a spravedlnost.

Ale Morawiecki musí hledat peníze i v jiných místech než jen v důchodovém systému. Proto se zaměřuje na ty nejchudší. Podle nového ustanovení ministerstva financí, pokud se octnete v tak tragické situaci, že nemůžete platit nájem za svůj komunální byt, takže vám na činži komunální úřad poskytne příspěvek v nouzi, znamená to, že jste se tím obohatili, a proto budete od nynějška z příspěvku v nouzi platit daně.

V oblasti školství se toho taky děje habaděj. V září bude zrušen současný třístupňový systém a žáci a učitelé se octnou v systému, podobnému systému z komunistické éry: osm let základní školy po nichž budou následovat tři, čtyři nebo pět let praktické školy, akademického nebo technického gymnázia. Nikdo dosud netuší, jaká bude struktura nového systému, a tak ministerstvo školství uprostřed zoufalých snah utajit všechny katastrofy způsobené tímto rozhodnutím vydalo nové školní osnovy. Ministerstvo tvrdí, že nebyly vypracovány ve spěchu, avšak tiskové chyby jsou dokonce i v titulu tohoto dokumentu, tak to vypovídá o opaku. Tyto nové školní osnovy se okamžitě staly terčem vtipů, jak lze vidět na Twitter pod heslem #nowapodstawaprogramowa.

Z nedávného zkušebního průběhu maturit lze usuzovat, co se dá očekávat od výuky nejrůznějších předmětů. V předmětu "Věda o společnosti" je obrázek otce, naklánějícího se nad svým nemluvnětem. Student je dotazován, zda je taková situace "tradičním modelem rodiny". Podle klíče osnov je správnou odpovědí "Ne, protože v tradičním modelu rodiny je úkolem ženy starat se o děti". A to je zřejmě zatím teprve začátek, neboť vláda jmenovala ultraradikální "akademičku" z Katolické univerzity jako vládní expertku, jejímž úkolem je připravit nové osnovy pro předmět nazvaný "příprava pro rodinný život", který v polských školách nahrazují pohlavní výchovu. Tato expertka proslula výroky jako "antikoncepce je zlo, protože brání plodnosti a plodnost není nemoc, proti níž bychom měli bojovat", anebo že "antikoncepce vede k rozvodům a k cizoložství". Podle této expertky způsobuje používání kondomu či přerušení pohlavního styku před ejakulací rakovinu, protože ženy, jimž je odepřen blahodárný vliv spermií, propadají nemocím. I kdyby to bylo pravda, jaksi si nedovedu představit onkology, jak předepisují svým pacientkám léčbu prostřednictvím bukkakke...

Avšak zavádění zastaralých katolických názorů do školství není jediným příkladem toho, jak se strana Právo a spravedlnoste snaží vrátit čas zpět. Poslušní podřízení Zbigniewa Ziobra zatkli Józefa Piniora legendu odborového hnutí Solidarita, jednoho z oněch lidí, kteří se v roce 1981 zachovali skutečně odvážně, a zabránili tak, aby vláda zkonfiskovala peníze Solidarity (je jednou z postav vylíčených ve filmu Waldemara Krzystka "80 milionů"). Prokurátor během tiskové konference, během níž musel udělat přestávku, protože se rozplakal, obvinil Józefa Piniora a jeho asistenta z korupce. Soud toto představení zrovna nepobavilo a rozhodl, že důkazy nejsou dostatečné na to, aby ospravedlnily zatčení, navzdory tvrzení prokuratury, že mohou poskytnout bankovní výpis, na němž je vidět, že na Piniorův účet přišly úplatky. Byl by to pravděpodobně první případ v historii, kdy jsou úplatky převáděny otevřeně bankovním transferem, takže to vedlo novináře k zesměšnění Ziobrových podřízených. Ministr spravedlnosti se rozčílil a pohrozil novinářům, že jestliže nepřestanou kritizovat jeho věrné služebníky, zveřejní odposlechy Józefa Piniora. Tak profesionální je nyní polské soudnictví.

Ale Polákům je všechno jasné: vrátili jsme se do začátku roku 1980, protože všechno je zase jako za tehdejšího stanného práva: Józef Pinior byl zatčen, Stanisław Piotrowicz obviňuje čestné lidi z porušování zákona a Jarosław Kaczyński pospává ve své pohodlné posteli a netuší, co se vlastně děje. Až na to, že tentokrát je to horší, protože vedoucí představitelé režimu generála Jaruzelského nejenže dobře rozuměli tomu, co se děje a jaké to může mít následky, ale (zřejmě právě proto) byli také ochotni hovořit s opozicí. A v tomto ohledu, pokud jde o stranu Právo a spravedlnost, není žádná naděje.

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
6662

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2016