Šéf MI5: Rusko je stále větší hrozbou Británii i Evropě

1. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Šéf britské rozvědky MI5 Andrew Parker uvedl v exkluzivním rozhovoru s deníkem Guardian, že je Rusko stále větší hrozbou stabilitě Británie a používá k tomu nové sofistikované nástroje, především hackerství na internetu.

"Rusko dnes používá celou řadu státních orgánů a státních pravomocí k prosazování své zahraniční politiky stále agresivnějším způsobem. Využívá propagandy, špionáže, podvracení a útoků na internetu. Rusko tímto způsobem nyní pracuje po celé Evropě i v Británii," řekl Parker.

Parker dodal, že Rusko má v Británii množství špionů, ale na rozdíl od období studené války nyní provádí také kybernetickou špionáž na internetu. Cílem ruských útoků jsou vojenská tajemství, průmyslové projekty, hospodářské informace a vládní a zahraniční politika.

Šéf rozvědky MI5 také uvedl, že jeho rozvědka za poslední tři roky překonala dvanáct plánovaných džihadistických teroristických útoků. Podle něho je v Británii asi 3000 "násilných islamistických extremistů, většinou jsou to Britové". Hrozba extremismu je podle něho trojí - jednak od asi 3000 většinou domácích britských občanů, dále od Islámského státu působícího v konfliktních zónách v Sýrii a v Iráku, který se snaží vyvolávat v Británii teroristická spiknutí a za třetí šíření "toxické ideologie" a propaganda ve prospěch terorismu, které provádí Islámský stát na internetu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7419

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2016