Ekvádor "odpojil Assangeho od internetu"

18. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Juliana Assangeho odpojil Ekvádor od internetu, uvedl server WikiLeaks, a odvedl tak pozornost od americké a britské vlády, které se s Assangem sváří za to, že zveřejňuje důvěrné materiály.

Ekvádor opakoval svou rozhodnost i nadále Assangeho ochraňovat, navzdory tomu, že Assangeovo připojení k internetu bylo "úmyslně zrušeno", jak uvedly WikiLeaks.

V pondělí dopoledne obvinily WikiLeaks "jeden stát" z toho, že Assangeovi zrušil přístup k internetu, s tím, že byly aktivovány příslušné náhradní, nouzové plány:

Tweet vyvolal množství spekulací a komentářů po celém světě. Mnozí se domívají, že zrušení přístupu na internet pro Assangeho, který se skrývá na ekvádorském velvyslanectví v Londýně už déle než čtyři roky, má souvislost se zveřejněním dalšího souboru emailů od manažera kampaně americké prezidentské kandidátky Hillary Clintonové.

V sobotu totiž WikiLeaks zveřejnily tři transkripty placených projevů Clintonové pronesených pro organizaci Goldman Sachs, které její kampaň dlouho odmítala zveřejnit. Z transkriptů vyplývá, že se přátelsky bavila a vtipkovala s řediteli této investiční banky, což vyvolá obavy, že má příliš blízko k Wall Streetu.

Clintonová pravost materiálu ani nepotvrdila, ani nevyvrátila.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7440

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2016