Stoupenci odchodu Británie z EU získali náskok 3 procent

5. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

Z průzkumu organizace Opinium pro týdeník Observer vyplývá, že za poslední týden, kdy Boris Johnson a Michael Gove vedli razantní kampaň proti imigraci, získali stoupenci Brexitu tři procentní body.

43 procent Britů nyní podporuje odchod Británie z EU, zatímco 40 procent Britů chce v EU zůstat.

41 procent Britů (Angličanů) považuje za nejdůležitější důvod, proč chtějí odejí z EU, imigraci.Mezi velkou částí Angličanů je silně nepopulární imigrace ze střední Evropy, přestože vede v Británii k velkému ekonomickému prospěchu - bez imigrantů by Británie byla ekonomicky na huntě. Tyto argumenty však stoupence Brexitu nepřesvědčují. Někteří chtějí omezit imigraci, i kdyby to vedlo k hospodářskému propadu Británie, jiní uznávají, že odchod Británie z EU povede k ekonomickým problémům, ale jsou přesvědčeni, že na jejich osobní příjem odchod Británie z EU nebude mít dopad.

Polovina z dotazovaných osob se domnívá, že pokud Británie odejde z EU, bude moci lépe omezovat počet přistěhovalců. Tato informace je chybná, protože pokud si Británie má zachovat volný přístup do ekonomické arény EU, k 500 milionům spotřebitelů, musí respektovat princip volného pohybu obyvatelstva i po odchodu z EU, jako třeba Norsko.

V kategorii nerozhodných osob se nyní 47 procent kloní k odchodu z EU, zatímco 32 procent se kloní k setrvání v EU.

Občané se dělí podle sociální třídy, regionu a podpory politických stran. Bohatší chtějí zůstat v EU, starší lidé chtějí EU opustit. Mladí lidé jsou drtivou většinou pro setrvání Británie v EU, vládnou ale obavy, že nepůjdou hlasovat. David Cameron nyní zřejmě lituje, že zabránil šestnáctiletým a sedmnáctiletým Britům hlasovat v referendu, přestože měli ve Skotsku právo hlasovat v referendu o osamostatnění Skotska.

Jak na to opakovaně poukazují mnozí, drtivá většina argumentů stoupenců Brexitu je věcně chybná, jenže na veřejnost věcné argumenty nepůsobí. Jsou pro ni příliš složité, stoupenci Brexitu nevěří varování politiků, ekonomů a mezinárodních institucí, že odchod Británie z EU bude katastrofa, a rozhodují se na základě nevěcných emocí, případně opakují argumenty, které byly stokrát věcně vyvráceny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6841

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2016