Proč se stali překvapivým vítězem čtvrtečních skotských voleb skotští konzervativci

7. 5. 2016

čas čtení 3 minuty



Šéfka skotských konzervativců Ruth Davidson (vpravo) se svou partnerkou

Ano, čtvrteční volby do skotského parlamentu vyhráli drtivou většinou skotští nacionalisté, kteří získali 63 parlamentních křesel, často s obrovskou volební podporou.

Avšak ani tato strana, s Nicolou Sturgeonovou, nejpopulárnějším britským politikem v čele, nedokázala opakovat svůj pozoruhodný úspěch ze skotských parlamentních voleb r. 2011, kdy ve skotském parlamentě získala absolutní většinu, navzdory tomu, že byl skotský volební systém vytvořen tak, aby se to údajně skotským nacionalistům nikdo nepodařilo. V nynějších volbách chybí skotským nacionalistům k absolutní většině 65 křesel dvě parlamentní křesla.

V mnoha ohledech jsou překvapivým vítězem čtvrtečních skotských voleb skotští konzervativci - pod vedením jejich nové šéfky, lesbičky (!) Ruth Davidsonové. (Mimochodem, ve srovnání s Českou republikou je dnes ve Skotsku úplně jiná politika - šéfky všech hlavních skotských politických stran jsou ženy - Nicola Sturgeonová vede skotské nacionalisty, Kezia Dugdale skotské labouristy a Ruth Davidsonová skotské konzervativce).

Skotští konzervativci pod vedením Ruth Davidsonové získali ve skotském parlamentu 31 křesel. Davidsonová toho dosáhla tím, že svou dosud ve Skotsku toxickou stranu v podstatě v mediální prezentaci omezila jen na sebe samotnou. Musela se také distancovat od určitých politických rozhodnutí Cameronovy londýnské vlády.

Davidsonové se za posledního půldruhého roku, od neúspěšného referenda o skotské nezávislosti, které se konalo v září 2014, podařilo skotské konzervativce výrazně zmodernizovat.

Komentátoři poukazují na to, že Davidsonová ve Skotsku vedla absolutně slušnou a pozitivní předvolební kampaň - komentátoři ji dávají do kontrastu se špinavou, pomlouvačnou kampaní Zaca Goldsmithe proti svému soupeři Sadiqu Khanovi ve volbách do funkce londýnského starosty.

Po čtvrtečních volbách Davidsonová vysvětlila, že skotským voličům řekla: "Většina z vás vůbec nejsou konzervativci. Nabízím vám však příležitost, že vás budu ve skotském parlamentě vůči skotským nacionalistům zastupovat jako efektivní opozice."

Tento argument na mnoho lidí zabral, protože někteří skotští občané mají obavy z přílišné popularity skotských nacionalistů - čímž se ze Skotska, jak někteří poznamenávají, stává "stát jediné strany".

Proto nabídku Davidsonové být efektivní opozicí vůči skotským nacionalistům přijali i mnozí občané, kteří konzervativci vůbec nejsou. Pro skotské konzervativce Ruth Davidsonové pozoruhodně hlasovalo velké množství bývalých labouristů.

Jak na to poukazují komentátoři, ve Skotsku je také stále nesmírně živá kauza skotské nezávislosti. Ti občané, kteří si přejí skotskou nezávislost, a je jich velké množství, hlasovali pro skotské nacionalisty. Menšina, která si skotskou nezávislost nepřejí, hlasovala pro konzervativce Ruth Davidsonové. Davidsonová jasně deklaruje, že je proti skotské nezávislosti.

Šéfka skotských labouristů Kezia Dugdale (také lesbička!)  se pokusila téma skotské nezávislosti už ignorovat. Nevyplatilo se jí to a skotští labouristé se propadli až na třetí volební místo.

Další podrobnosti ZDE

0
Vytisknout
7069

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2016