Obama považuje Ukrajinu za Putinův klientský stát

11. 3. 2016

čas čtení 1 minuta


Ruská invaze na Krym v roce 2014 a rozhodnutí použít sílu k záchraně klientského režimu Bašára Asada jsou považovány za důkaz toho, že se svět již Spojených států nebojí.


Když Jeffrey Goldberg koncem ledna hovořil s dosluhujícím prezidentem, dotázal se ho na důvěryhodnost odstrašení.

"Putin jednal na Ukrajině v reakci na klientský stát, který se snažil vymanit z jeho dosahu. A improvizoval způsob, jak si tam udržet kontrolu," dodal. "Udělal přesně to samé v Sýrii, za cenu enormních nákladů pro dobro své země. A pojetí, podle nějž Rusko je teď v nějak silnější pozici, v Sýrii a na Ukrajině, než bylo předtím... je zásadním nepochopením povahy moci v mezinárodních vztazích nebo obecně ve světě. Skutečná moc znamená, že můžete dosáhnout toho, co chcete, aniž se uchýlíte k násilí. Rusko bylo mnohem silnější, když Ukrajina vypadala jako nezávislá země, ale byla kleptokracií, kde mohl tahat za drátky."

Obamova teorie je jednoduchá: Ukrajina představuje oblast zásadního ruského zájmu, ale nikoliv amerického, takže Rusko zde vždy dokáže udržet eskalační dominanci.

Goldberg se zeptal, zda Obamův postoj k Ukrajině je realistický, nebo fatalistický.

"Je realistický," řekl. "Ale je to příklad, kde musíme být velmi jasní ohledně našich zásadních zájmů a pro co jsme ochotni jít do války. A nakonec zde vždycky bude určitá dvojznačnost."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7393

Diskuse

Obsah vydání | 11. 3. 2016