Do severosyrského města Azaz přijely z Turecka povstalcům posily

18. 2. 2016

čas čtení 1 minuta


Podle organizace Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) Turecko pomohlo velkému počtu povstalců s cestou do oblastí severně od Aleppa.


"Nejméně 500 rebelů prošlo hraničním přechodem Báb as-Salam na cestě do města Azaz, z nějž chtějí pomoci povstalcům tváří v tvář ziskům dosaženým kurdskými silami na severu provincie," sdělil šéf SOHRu Rami Abdel.

"Důvěryhodné zdroje potvrdily... že pohyb bojovníků byl pod dohledem tureckých úřadů," tvrdí prohlášení na webu organizace.

Těchto 500 bojovníků následuje po zhruba 350 jiných, kteří přišli z Turecka počátkem týdne. Ti jsou vyzbrojeni lehkými i těžkými zbraněmi a přišli do Sýrie přes přechod Atamah, také s pomocí tureckých úřadů.

Turecko také pokračuje v přeshraničním ostřelování syrského území kontrolovaného organizací SDF, koalicí vedenou syrskými milicemi YPG. Podle SOHRu dnes je ostřelováno město Tel Rifát (arabské, nyní vylidněné, Kurdy přejmenované na Tilrifet - KD), heliport Menagh (Kurdy přejmenovaný na Serok Apo - KD) a venkovské oblasti kolem města Azaz.

SOHR zatím nemá zprávy o ztrátách způsobených dnešním tureckým ostřelováním, ale informuje, že na turecké hranici se terčem palby stali čtyři lidé, tři z nich palestinské ženy.

Kurdské síly zabírají území ve venkovských oblastech kolem Aleppa, které Turecko využívá k zásobování povstalců. Turecko je klíčovým sponzorem Svobodné syrské armády (FSA), skupiny podporované Západem, která bojuje proti režimu Bašára Asada a má být umírněnou alternativou islamistických militantních skupin.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7295

Diskuse

Obsah vydání | 19. 2. 2016