Sedm způsobů, jak Turecko podporuje Islámský stát/Daeš

26. 11. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Kolumbijská univerzita sídlící v New Yorku ve spolupráci s Institutem pro studium lidských práv vydala analýzu ZDE, jež obsahuje sedm znepokojivých obvinění turecké vlády týkající se její podpory Islámského státu/Daeš. Ankara je klíčovým spojencem Západu a dlouhodobě usiluje o vstup do Evropské unie, proto je nutné tato obvinění brát vážně.

Ve světle nedávného sestřelu ruského bitevníku Suchoj tureckou stíhačkou se obvinění, jež předložili výzkumníci z Kolumbijské univerzity a Institutu pro studium lidských práv stává závažnější. Ankara se pravděpodobně pokusila o narušení bližší spolupráce Západu a Ruska při společném postupu proti Daeš, ba dokonce se snažila vyvolat velice nebezpečnou vojenskou konfrontaci mezi nimi. Taktéž turecké tažení proti Kurdům majícím schopnost vojenskou silou čelit právě džihádistům z Daeš vyvolává řadu otázek, nicméně nikoliv zásadní pobouření ve Washingtonu nebo Paříži, jak by se dalo očekávat. Není také žádným tajemstvím, že Erdoganova vláda společně s dalšími západními spojenci Saúdskou Arábií a Katarem léta podporuje džihádisty z Fronty an-Nusrá a Ahrar al-Šam, kteří v Sýrii bojují s režimem Bašára Asada, jehož podporuje Rusko a Íráb. To je záhodno mít na zřeteli.

Badatelé ze Spojených států, Evropy a Turecka vypracovali analýzu na základě studia tureckých a mezinárodních sdělovacích prostředků, jako jsou New York Times, Washington Post, Guardian, BBC, CNN Turk apod., a dospěli k závěru, že existuje sedm zásadních obvinění z toho, že Ankara přímo podporuje Daeš. Nicméně Ankara tato obvinění ostře odmítla.

1. Turecko poskytuje Daeš vojenské vybavení

2. Turecko umožňovalo dopravu a logistickou pomoc pro bojovníky Islámského státu

3. Turecko poskytovalo trénink bojovníkům Islámského státu

4. Turecko nabízí zdravotnickou pomoc bojovníkům Islámského státu

5. Turecko podporuje Daeš finančně prostřednictvím nákupu ropy

6. Turecko poskytuje pomoc při rekrutu militantů pro Daeš

7. Turecko pomohlo Islámskému státu během bitvy o Kobani.

0
Vytisknout
9312

Diskuse

Obsah vydání | 27. 11. 2015