Papež František svým projevem elektrizoval Kongres

25. 9. 2015

čas čtení 6 minut

Miliony lidí přišly do USA snít sen o tom, že si vybudují budoucnost ve svobodě, řekl. "Říkám vám to jako syn imigrantů, vím, že tolik z vás jsou také potomky imigrantů." Vyvolalo to obrovský, bouřlivý potlesk.

Papež František vyvolal elektrizující atmosféru v americkém Kongresu svým apelem, aby se začalo jednat proti globálnímu oteplování, na pomoc imigraci, proti chudobě a trestu smrti. Vyzval Spojené státy, aby překonaly rozpory ve společnosti a znovu objevily své ideály.

Papež svým historickým projevem vyvolal několik ovací ve stoje i nespokojenost. V projevu bravurně smíchal politiku, strategii i teatrálnost. Ve Washingtonu vytvořil neznámou atmosféru úcty, která znervóznila konzervativce i levičáky.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Argentinec apeloval na mimořádnou spojenou schůzi Kongresu, aby Američané odmítli xenofobii a přijali imigranty. "My, lidé tohoto kontinentu, se cizinců nebojíme, protože většina z nás kdysi cizinci bývala," řekl.

Papežův padesátiminutový projev americký parlament mesmerizoval. Přítomno bylo také množství velvyslanců a soudců Nejvyššího soudu, stejně jako senátoři a poslanci ze Sněmovny reprezentantů. Všichni byli okouzleni.

John Boehner, předseda Sněmovny reprezentantů, který papeže pozval, otevřeně plakal. Tento katolický kongresman přesvědčoval Vatikán dvě desetiletí, aby papež pronesl v Kongresu projev.

František vylíčil odvážnou vizi soucitnější Ameriky, která by používala svou moc a svou inteligenci k uzdravení "otevřených ran" planety, ničené nenávistí, poškozováním životního prostředí a nerovností. Byl to dramatický apel v kontextu polarizujících a drsných kampaní prezidentských nominací.

"Musíme se vyhnout běžnému dnešnímu pokušení: odhazovat to, co je obtížné. Pamatujme na zlaté pravidlo: "Chovejte se k jiným tak, jak byste chtěli, aby se oni chovali k vám." Ten výrok vyvolal okamžitý, bouřlivý potlesk od demokratů, po němž s určitým váháním následoval potlesk od republikánů. To se opakovalo několikrát.

František posléze zdůraznil své poslání tím, že pozdravil desetitisíce lidí, kteří se shromáždili na západním trávníků Kapitolu - "jsou tady ti nejdůležitější, děti". Pak odcestoval svým fiatem na oběd dušené mrkve, fazolových lusků, bramborových rolek a těstovinového salátu pro 250 bezdomovců v bílém stanu u kostela svatého Patrika.

František - který kdysi sloužil mše v brlozích v Buenos Aires - zdůraznil, že neexistuje sociální ani morální ospravedlnění pro bezdomovectví.

"Boží syn přišel na tento svět jako bezdomovec," řekl jim španělsky. "Boží syn věděl, jaké to je začít svůj život bez střechy nad hlavou."

Mistrovským gestem papež dal do kontrastu dokonalé obleky a mramorovou grandióznost Kapitolu s potrhanými oděvy a rozbitými zuby zubožených Američanů ve vzdálenosti pouhého kilometru. Tím poukázal na dva paralelní světy v centru americké moci.

Jako kritik kapitalismu, který poprvé navštívil USA, neutralizoval František jakékoliv možné obvinění z antiamerikanismu, když prohlásil, že USA jsou "zemí svobodných a domovem odvážných lidí" - čímž vyvolal hlasitý potlesk.

Hovořil o svobodě, spravedlnosti a soucitu prostřednictvím příběhů čtyř Američanů - Abrahama Lincolna a Martina Luthera Kinga a Dorothy Dayové, aktivistky za zájmy chudých v éře Velké hospodářské krize, a Thomase Mertona, katolického mystika a básníka.

Aniž by se zmínil o Donaldu Trumpovi či jiném republikánském kandidátu, útočícím na imigranty, papež hovořil o duchu Ameriky - severní, jižní i střední - a o jejím společném lidství. "Já jsem také synem tohoto velkého kontinentu, z něhož jsme všichni obdrželi tak mnoho a vůči němuž sdílíme společnou odpovědnost."

Hovořil o uprchlické krizi v Evropě a o imigrantech do USA. "Na tomto kontinentě jsou také vedeny tisíce osob k tomu, aby cestovaly na sever ve snaze najít pro sebe a pro své blízké lepší život, hledají lepší příležitosti. Cožpak to nechceme pro naše děti?"

Miliony lidí přišly do USA snít sen o tom, že si vybudují budoucnost ve svobodě, řekl. "Říkám vám to jako syn imigrantů, vím, že tolik z vás jsou také potomky imigrantů." Vyvolalo to obrovský, bouřlivý potlesk.

Naléhal na své posluchače, aby "odvrátili nejvážnější dopady poškozování životního prostředí, způsobovaného lidskou činností" - hovořil o globálním oteplování. "Nepochybuji o tom, že Spojené státy - a tento Kongres - v tom budou hrát důležitou roli."

Republikáni tleskali, když se papež zmínil o potratech a hovořil o potřebě "chránit a bránit lidský život ve všech etapách jeho vývoje", ale hned poté byli vyvedeni z konceptu, když rychle pokračoval odsouzením trestů smrti a přehnaných vězeňských trestů.

"Spravedlivý a nutný trest nesmí nikdy vylučovat rozměr naděje a cíl rehabilitace." Byla to nepřímá kritika amerického trestního systému, který je ostře kritizován za popravy a za doživotní věznění lidí bez možnosti dřívějšího propuštění.

František energicky hovořil proti obchodu se zbraněmi - "namočenému v krvi", ale učinil ústupek hlavnímu městu kapitalismu a pochválil podnikání jako "vznešené povolání", nehovořil o něm jako jindy jako o "ďáblově trusu".

Demokraty František zklamal nepřímou kritikou homosexuálních sňatků.

Papežův projev měl původně trvat půl hodiny, avšak byl daleko delší kvůli pauzám na potlesk.

Je otázkou, zda bude mít papež trvající vliv na americkou politickou agendu, ale jeho kouzlo přetrvalo v Kongresu i po jeho odjezdu a obě strany se sjednotily v jeho chvále.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12133

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2015