Poláci v Londýně: Budeme stávkovat na protest proti antiimigrační rétorice

18. 8. 2015

čas čtení 4 minuty

Zatímco se rasisté v ČR bouří proti "uprchlické verbeži", Poláci v Británii jdou do stávky, protože je - a Čechy - angličtí rasisté označují za "východoevropskou verbež"

Tento čtvrtek 20. srpna se budou polští zaměstnanci v Londýně účastnit jednodenní varovné protestní stávky. Budou protestovat proti tomu, že Angličané neoceňují jejich obrovský příspěvek k ekonomice Anglie. Chceme ukázat, píše v listě Guardian John Zylinski, že bez práce a pracovní etiky polské komunity by se Británie, nebo aspoň Londýn, zadřely a zastavily během tří hodin. Budeme také stávkovat na protest proti nárůstu protipolské rétoriky v médiích za posledních několik let, zejména, jak ji šíří šéf strany UKIP Nigel Farage a političtí kolaboranti s davem, kteří napodobují jeho postoje. K nim především počítám premiéra Davida Camerona, píše autor.

Naprosto a stoprocentně odmítáme obvinění, že Poláci přicházejí do Británie pro státní sociální podporu. To je mýtus - anebo je to tak okrajový faktor, že nemůže být brát vážně. Polská komunita v Británii je terčem vážných útoků a ti, kteří budou ve čtvrtek stávkovat, chtějí, aby to přestalo.

V tentýž den, kdy se bude konat stávka, další skupina Poláků plánuje jinou demonstraci našeho angažmá pro tuto zemi: darují krev. Tisíce Poláků je připraveno darovat krev svým britským bratrům a sestrám a symbolicky tím upozornit, že náš národ za Británii v minulosti proléval krev a obětoval své životy. Během druhé světové války bojovalo několik tisíc Poláků v britské armádě, můj vlastní otec byl mezi nimi. Podstatný počet pilotů RAF v Bitvě o Británii byli Poláci. Mnoho britskch historiků a účastníků této bitvy je pevně přesvědčeno, že bez polských pilotů by Británie nezvítězila - avšak vděčnost za tuto pomoc zoufale chybí v nynější debatě o imigraci.

Během let, Poláci byli a jsou ideálními novými příchozími do Británie. Pracujeme tvrdě, není nás vidět ani slyšel, neorganizujeme násilnosti. Integrujeme se dobře, ženíme a vdáváme se s místními lidmi, máme tuto zemi rádi. Co se vám na nás nelíbí?

Bohužel, za posledních několik let se atmosféra zhoršila. V některých částech Británie vládne tvrdá xenofobie. A Poláci jsou její hlavní obětí, protože jich přišlo tolik a polština je nyní druhým nejčastěji užívaným jazykem v Británii. A kromě toho, naše pracovní etika se nyní stále častěji považuje za hrozbu britským zaměstnancům, i když by pro ně měla být inspirací. Poláci často přicházejí do práce o půl hodiny dříve než mají. Proč to nedělají i Britové?

Jsem rodilý polský Londýňan. Chodil jsem tu do školy a na univerzitu. Vytvořil jsem úspěšný podnik. Můj otec byl slavným válečným hrdinou, která vedl vítězný útok kavalerie proti Němcům r. 1939. A přesto jsem měl vždycky pocit, že jsem v této zemi občan druhého řádu - outsider, kterého tu tolerují, ale neslyší. Vím, že nejsem sám, kdo má tento pocit, a proto jsem se rozhodl kandidovat jako nezávislý kandidát na primátora Londýna ve volbách příští rok 5. května.

Oficiální počet lidí cizineckého původu, žijících v Londýně, je 37 procent a skutečný počet je pravděpodobně ještě vyšší. Znamená to, že zřejmě tvoříme většinu obyvatelstva v anglickém hlavním městě. Pracujeme usilovně, platíme daně a jsme zticha. Je načase, abychom za to dostali uznání, které nám patří.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8389

Diskuse

Obsah vydání | 20. 8. 2015