Jak evropské dřevařské firmy financují vraždění v Africe

17. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Evropské společnosti zabývající se těžbou dřeva hrají významnou roli při financování vraždění ve Středoafrické republice, informuje zpráva organizace Global Witness. Dřevaři zaplatili miliony eur milicím zodpovědným za válečné zločiny.

V roce 2013 vypukl ve Středoafrické republice vojenský konflikt, který si dosud vyžádal na 5 000 životů a vyhnal z domovů více než milion osob.

Moci se krvavým převratem zmocnila povstalecká skupina Seleka, vydala se do deštných pralesů. Zde uzavřela lukrativní obchody s dřevařskými společnostmi, které pomohly zaplatit tažení postihující civilní obyvatelstvo.

Povstalci jsou zodpovědní za masové zabíjení, únosy, znásilňování a násilnou rekrutaci dětských vojáků.

Evropa je spoluzodpovědná za události ve Středoafrické republice ve trojím ohledu: Obchoduje s povstalci, aby mohla v zemi ilegálně těžit dřevo; takto ilegálně vytěžené dřevo směřuje především do Evropy, čímž evropské státy porušují své právní závazky; Francie vyplatila miliony "rozvojové pomoci" dřevařským společnostem ve Středoafrické republice na základě předpokladu, že přispívají k místnímu ekonomickému rozvoji, a EU usiluje o dohodu se Středoafrickou republikou ohledně obchodu se dřevem - a ta by dále zmíněné firmy posílila.

Vyšetřování se týká především společností IFB z Francie, SEFCA z Libanonu a Vicwood z Číny, které dohromady kontrolují území v oblasti tropických deštných pralesů stokrát větší než Paříž a až 99 % exportu dřeva ze Středoafrické republiky.

Podle zprávy organizace Global Witness všechny tři společnosti často uplácejí ozbrojence ze Seleky, aby odstranili překážky na silnicích, poskytovali ozbrojený doprovod a ochranu.

Podrobnosti v angličtině (pdf) ZDE

0
Vytisknout
8482

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2015