Ruská vojenská plavidla opakovaně narušují práci švédských energetiků v Baltu

4. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Bojová plavidla ruské Baltské flotily opakovaně narušují práce při pokládání kabelu mezi Švédskem a Litvou. Vyvolala tím diplomatické protesty obou postižených zemí.

Kabel Nordbalt má vést ze Švédska do Litvy a jeho kladení bylo v minulých měsících narušeno celkem čtyřikrát. Švédsko záležitost konzultovalo s ruskými úřady, informoval Pezman Fivrin, mluvčí ministryně zahraničí Margot Wallströmové, list Aftonbladet.

Stockholm má v úmyslu se dnes znova v dané věci obrátit na Moskvu. Litevské ministerstvo zahraničí si stěžuje, že Rusko porušuje Úmluvu OSN o námořním právu (UNCLOS).

Podle litevské strany Moskva odůvodňuje zásahy do práce švédských lodí "ochranou prostoru vojenských cvičišť". Přitom se podle litevských úřadů jedná o exkluzívní ekonomickou zónu a Rusko si nikdy nevyžádalo povolení k takovým aktivitám.

400 km kabel povede z litevské Klajpedy do švédského Nybro na východním pobřeží. Má zlepšit obchodování na trhu s elektřinou v obou zemích a zvýšit bezpečnost v zásobování energií ve Skandinávii i v Litvě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8506

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2015