Íránský ajatolláh obvinil Saúdskou Arábii z odpadlictví a vyzval k odebrání Mekky a Medíny

20. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Vysoce postavený íránský ajatolláh Džavadí Amoli v průběhu náboženského semináře vyzval k "emancipaci" islámských svatých míst Mekky a Medíny z pod kontroly Saúdské Arábie. Současně odsoudil saúdskou intervenci v Jemenu.

Podle zpráv íránské polooficiální agentury Mehr klerik prohlásil, že Saúdové se obrátili "k idolům" a nemají práv dál vykonávat kotrolu nad svatými místy islámu.

Amoliho vyjádření je pro Saúdy nepříjemné, protože Saúdská Arábie od svého vzniku zakládá prestiž monarchie právě na faktu, že kontroluje islámská posvátná místa, kam by měl každý muslim jednou za život vykonat pouť. Jakkoliv se obě rivalizující regionální mocnosti v poslední době častěji dostávají do sporů kvůli sporným zájmům v Bahrajnu, Sýrii, Jemenu a kvůli íránskému jadernému programu, toto je nová úroveň vzájemné konfrontace. Íránský klerik napadl samotnou legitimitu saúdské monarchie, vysvětluje Alí al-Ahmad, saúdský expert a ředitel Institutu pro záležitosti Perského zálivu ve Washingtonu.

Když se naposledy jeden z íránských kleriků vyjádřil podobným způsobem, došlo k tomu v roce 1987, kdy saúdské bezpečnostní složky potlačily nepovolený protest v Mekce. Zemřelo tehdy na 400 poutníků, vesměs z Íránu. Poté Teherán přerušil diplomatické styky a několik let cesty do Mekky bojkotoval, zatímco prominentní osobnosti hovořily o odebrání saúdské kontroly nad Mekkou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8154

Diskuse

Obsah vydání | 22. 4. 2015