Analýza velkých dat: 34 studií, přes 8 milionů lidí

Tři alkoholické nápoje denně mohou způsobit rakovinu jater

26. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Tři alkoholické nápoje denně mohou být dost na to, abyste byli postiženi rakovinou jater. K tomuto závěru dospěla analýza 34 předchozích studí. Podle Světového fondu na výzkum rakoviny se jedná o vůbec největší dosavadní materiál svého druhu, který odkrývá vztahy mezi stravou, tělesnou váhou, fyzickou aktivitou a nemocí. Analýza provedených studií, které se týkají 8,2 milionu lidí, z nichž 24 500 trpělo rakovinou jater, přináší "silné důkazy" o tom, že tři drinky denně a propuknutím nemoci. Ne všichni odborníci ale se závěry souhlasí.

Tato zjištění přiměla Alcohol Health Alliance, sdružení zabývající se prevencí nemocí způsobených alkoholem, k požadavku, aby plechovky a láhve s alkoholem nesly varování před poškozením zdraví, neboť se jedná o jed.

"Alkohol, stejně jako tabák nebo azbest, jsou karcinogeny číslo jedna a je naprosto nepřijatelné, že veřejnost o tom není dostatečně informována," prohlásil profesor Ian Gilmore, předseda aliance. Požaduje, aby britská vláda přijala příslušná opatření, která minimalizují možné ohrožení, včetně označení obalů s alkoholickými nápoji, a to nezávisle na těch, kdo jsou ve střetu zájmů.

Rakovina jater postihuje zhruba jednoho ze sta mužů a jednu z dvou set žen v UK. Mezi dalšímu dvěma sty nádorovými onemocněními má tento typ rakoviny nejnižší míru přežití.

K tomu, aby minimalizovali riziko onemocnění by se podle studie měly ženy omezit na jeden alkoholický nápoj denně, muži na dva. Jedním nápojem je myšleno zhruba 175 ml vína s obsahem alkoholu 13 %.

Paul Pharoah, epidemiolog zabývající se rakovinou na Cambridge University, však závěry analýzy zpochybňuje. Vzorek podle něj není dostatečně robustní na to, aby se dalo usuzovat, že tři alkoholické nápoje denně jsou skutečně primární příčinou rakoviny jater.

Zpráva také poukazuje na to, že významným rizikem pro vznik rakoviny je obezita. Podle studie by téměř 24 % onemocnění mohlo být zabráněno, kdyby se lidé přiměřeně stravovali a nadměrně nepili alkohol. Zajímavým zjištěním je i to, že káva podle studie pomáhá v prevenci proti rakovině jater, není však upřesněno v jakém množství. Dříve byla preventivní funkce kávy zjištěna i u rakoviny dělohy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8971

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2015