Pokud nerozumíte tomu, jak lidé upadají do chudoby, jste asi sociopat

27. 1. 2015

čas čtení 3 minuty

Proč zneužívané ženy prostě neopustí své partnery? Proč chudí lidé prostě neutrácejí méně? Proč lidé u moci kladou tak blbé otázky?

Minulý týden jsem se zúčastnila benefičního večera zorganizovaného na pomoc dobročinného spolku Refuge, který podporuje ženy a děti, jež jsou obětí domácího násilí. Bylo to skvělé, částečně proto, že se podařilo vybrat několik tisíc liber , částečně proto, že akce byla sponzorována kosmetickou firmou Benefit a myšlenka, že benefit je sponzorován Benefitem mě potěšila, píše Lucy Mangan v Guardianu.

Taky proto, že stand up komička Bridget Christie zakončila svůj výstup žádostí, aby všechny dámy přestaly používat spreje, deodoranty, vosky a přestaly se depilovat a aby místo toho oslavovaly svou ženskou jedinečnost podobnou sněhové vločce, kteréžto myšlenky mě doposud neopustily.

Poněkud méně povznášející však bylo, že když jsem se o organizace Refuge zmiňovala lidem, slyšela jsem kolikrát „Nerozumím tomu, proč prostě ty ženy neodejdou?“

Není třeba detailně zde rozepisovat odpověď na tuto otázku. Hlavní stať: bezprostřední strach z bití, kopání, kousání, škrcení nebo zabití, a z toho, že se něco podobného stane dětem, kterému předchází roky zneužívání okamžiků psychické slabosti mistry tohoto „umění“; rozpad sebedůvěry, svobody, finanční nezávislosti (pokud nějaká vůbec byla) spojené s pocity studu, stigmatizací a nedostatkem možností: bez peněz, opory v rodině či u přátel, nemít kam jít.

Soustřeďme se ne na nedostatek představivosti, ale na nedostatek empatie obsažené v těchto otázkách. Protože ta dává podobu mnoha otázkám, zejména těch lidí, kteří ovlivňují vládní politiku a politický diskurs, který začne plnit éter, čím blíže k volbám budeme.

Politici jsou zjevně zmateni sklonem chudých lidí k tomu dělat věci, které jejich situaci ještě ztěžují (ti levicoví lomí bezmocně rukama a ti pravicoví se domnívají, že chudí jsou zvířátka, která potřebují lepší trénink). Lidé na dně společnosti jedí fast food, pijí a kouří a ti neposlušní dokonce berou drogy. Proč? Proč?

Jste-li skutečně opravdu zmatení, odpovězte mi: měli jste někdy špatný den a skutečně si chtěli – což, potřebovali – dát večer skleničku Montrachet navíc na vaší střešní terase? Prožili jste někdy chaotický, mizerný týden, který vám sebral pět nocí ze sedmi místo toho, abyste se oddávali novým pořadům o kulinářství? Zažili jste to? A teď si představte, že takový je celý váš život, ještě horší. Celou dobu, žádné řešení na obzoru. Nemáte žádný odpočinek. Nemáte na to žádné peníze. Jak budete reagovat? Ne, nemáte žádné dovednosti zpeněžitelné na trhu. Nemáte nikoho, kdo by vám dal práci. Nic.

Ještě jinak. Propásli jste emisi dluhopisů, protože jste nedávno koupili novou vilu a drahý dárek k výročí vašich rodičů, nový nábytek do kanceláře a dárek pro dítě z vysoce úročené kreditní karty atd. Možná někde mezi řádky budete muset připustit, že se dopouštíte stejně iracionálního jednání, jako lidé na celé socioekonomické škále, pouze s tím rozdílem, že na jiném stupni a s jinými důsledky.

Nerozumím tomu, proč zodpovědní lidé nerozumí. Pokud toho nejste schopni a neumíte svou představivost a empatii ani drobnými krůčky rozvinout, jste sociopat a měli bychom být před vašimi činy ochráněni. Pokud toho schopni jste a nechcete, pak jste ještě mnohem horší.

Kompletní text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
16494

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2015