Dědova mísa

11. 11. 2014

čas čtení 3 minuty

Když jsem si přečetl v Novinkách a v iDnes podobné články s tématem odporu části slovenské populace proti zaváděnému opatření, které umožní bezplatné cestování vlakem některým skupinám občanů (důchodcům, dětem a studentům) ZDE ZDE

a v diskusi pak některé záporné, místy až téměř nenávistné reakce českých čtenářů, tak mi z toho bylo opravdu smutno, píše Milan Urie.

(zde jen namátkou dvě z nich)


Sebastian Perkaus, Praha

Pondělí, 10. listopadu 2014, 15:57:14

důchodci jsou opět pouze zbytečně upřednostňováni přestože/nebo možná právě proto jsou skupinou občanů, která se má vlastně nejlépe jak na Slovensku, tak v ČR. Čím lépe se člověk má, tím více mu to usnadníme...


Miroslav Eliáš, Hejnice

Pondělí, 10. listopadu 2014, 18:47:43

No to to trvalo než se čeští důchodci vycajchovali (sic!), a nejen důchodci, to vám není hanba? Celý život rabujete stát, přetvařujete se jak myslíte na děti a vnoučata, volíte zloděje, lemply a netáhla a tady si hrajete ha spravedlivé !! To vás hanba nefackuje ? Nefackuje, vy žádný charakter nemáte vy zr@dy. A teď klikejte rudě ať každý vidí co jste zač.

Při svých občasných cestách v dopoledních hodinách využívám public transport v Edinburghu, a tak je mi dáno potkávat se se skotskými babičkami a dědečky, kteří mají ve svých tvářích vyryto bezpočet vrásek, vracejícími se z nákupu s taškou na kolečkách, roztřesenou rukou přikládajících průkazku (na bezplatnou jízdu) na skener, a pak usedajících na jim vyhrazená místa.

Usmějeme se navzájem na sebe a já z nich cítím jakousi vzájemnou soudržnost. Je mi s nimi prostě fajn.

O to více mě zaráží, že občanské sdružení, které si říká "Nová generace", iniciovalo podpisovou akci za zrušení opatření, které by mělo na Slovensku vstoupit v platnost 17. listopadu, a umožnit tak cestování vlakem zdarma, důchodcům, dětem a studentům.

Je mi slovenských nejen důchodců upřímně líto, že jim někdo dává takto najevo svou nepřízeň. Pokud se snad bude společenský vývoj ubírat tímto směrem, pak nás seniory nečeká v budoucnosti nic moc dobrého.

Z článků na již výše uvedených serverech cítím jakési skryté varování, aby snad v Čechách někdo nepřišel s podobnými nápady a nesnažil se ulehčit život českým důchodcům podobným opatřením, se kterým přichází slovenská vláda. Také to tak vnímáte?

Ale abych jen nemudroval, tak nabízím mladým Slovákům a potažmo i Čechům Dědovu mísu moudrého Jana Nerudy. Vychutnejte si prosím tyto verše. Víte, ono je v nich skryto poselství. Nadčasové.

P.S. Pane Čulíku, vzpomínáte si na dobu, kdy bylo zavedeno ve Skotsku obdobné opatření, umožňující cestování autobusy zdarma pro osoby starší 60 let a tělesně postižené, že by se to setkalo s nesouhlasem části skotské veřejnosti?

0
Vytisknout
15936

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2014