Omluva pro ty, kteří o ni stojí

23. 9. 2014 / Pavel Urban

čas čtení 3 minuty

Po zveřejnění svého článku jsem byl velmi slušně vyzván hnutím Ne základnám, abych se omluvil signatářům petice Evropané proti válce. Protože předjímám, co si tito signatáři myslí. Údajně je to neslušné vůči těm, kteří třeba nesouhlasí s mým vnímáním světa a probíhajících událostí.

Patrně má jít o tento odstavec:

Petice také požaduje "zrušení všech sankčních opatření vůči Rusku, protože jsou neopodstatněná." Sankce mohou být neúčinné, kontraproduktivní atd. Pokud jsou ale neopodstatněné, pak to znamená, že Rusko se nedopouští na východní Ukrajině ničeho odsouzeníhodného. Ostatní signatáři petice si to třeba myslí. Milan Daniel ale bere jako fakt, že i Rusko podporuje válečné zločince. Takže v případě Ruska je to v pořádku? Buď nedomyslel, co podepisuje nebo se pokouší nás, čtenáře, degradovat na manipulovatelnou masu.

Nevím, co je neslušného na domýšlení logiky oponentů. Zmíněná věta měla navíc odlišit to, co vyplývá z textu petice od toho, co napsal Milan Daniel a za co samozřejmě ostatní signatáři nenesou zodpovědnost. Občas mi někdo ze čtenářů BL napíše nějakou kritickou reakci na můj článek v BL. Tito čtenáři často předjímají, co myslím. Nemám jim to nijak za zlé, pokud jsou ochotni o tom diskutovat. Je ale pravda, že u kolektivní charakteristiky nemá každý možnost individuální obhajoby.

Abych tedy dostál pravidlům slušné diskuse. Omlouvám se všem signatářům petice Evropané proti válce, kteří připouští, že Rusko se na východní Ukrajině dopouští odsouzeníhodných věcí, ale v jeho případě, na rozdíl od ukrajinských fašistů, to není důvod k sankcím. Dále se omlouvám všem signatářům, kteří petici podepsali, aniž by přemýšleli o důvodech sankcí vůči Rusku.

Signatářům, kteří se domnívají, že Rusko se ničeho odsouzeníhodného v ukrajinské kauze nedopouští, se neomlouvám, neboť mé předejmutí jejich myšlení odpovídá skutečnosti.

Čtvrtá skupina, které bych se měl případně omluvit, mě nenapadá. Možná si někdo ještě na nějakou vzpomene.

Pozn. red. Dodatečně jsme obdrželi původní dopis panu Urbanovi od Václava Novotného:

Vážený pane Urbane,

obracím se na Vás se žádostí o omluvení se signatářům petice Evropané proti válce a to z důvodu, že předjímáte, co si signatáři myslí. Nedělá to nikdo k Vaší osobě, bylo by slušné to nedělat k jiným, kteří třeba nesouhlasí s Vaším vnímáním světa a probíhajících událostí.

Způsob omluvy si zajisté najdete, stejně tak, jako jste si našel způsob tvrdit, co si signatáři myslí.

Předem za omluvu děkuji.

S pozdravem

Novotný Václav

0
Vytisknout
11397

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2014