Tisíce lidí se chytí za ruce za budoucnost bez uhlí

20. 8. 2014

čas čtení 2 minuty
Tisková zpráva Greenpeace

Tisíce lidí z celé Evropy, čtyři kapely, včetně slavných Asian Dub Foundation, osm kilometrů a jeden lidský řetěz. To vše má dobrý důvod: devět tisíc lidí, kterým hrozí zbourání domovů kvůli těžbě více než čtyř miliard tun hnědého uhlí na polské i německé straně hraniční řeky Odry. Tak bude vypadat 23. srpen v Dolní Lužici, 100 km od českých hranic.

Tisíce lidí se v sobotu 23. srpna chytí za ruce pro budoucnost bez uhlí. Osm kilometrů dlouhý lidský řetěz se potáhne od kostela v německém Kerkwitz ke škole v polské Grabici. Obě vesnice jsou, společně s dalšími 33 obcemi v okolí, ohroženy rozšiřováním povrchových hnědouhelných dolů. Do řetězu se zapojí i Češi: Greenpeace s podporou partnerských organizací na akci vypraví autobusy z Prahy, Brna i dalších měst.

Jan Rovenský, vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR uvedl: " Možná máte pocit, že se vás těžba uhlí v Německu nebo v Polsku netýká, ale škody, které způsobuje znečištění z uhelných elektráren, ani klimatická změna, neznají žádné hranice. To samé bohužel platí o ovlivňování politiků a úředníků lobbisty těžebních společností. Pokud se k našemu výletu do Lužice přidáte, uvidíte navíc na vlastní oči, že za zachování svých domovů statečně a úspěšně bojují nejen obyvatelé Horního Jiřetína a Černic, ale i tisíce místních lidí za naší severní hranicí."

Pod obcemi v německo-polském regionu Dolní Lužice leží miliardy tun hnědého uhlí. Švédská firma Vattenfall a polská PGE zde plánují otevřít pět povrchových dolů. Další vesnice mají být srovnány se zemí, další tisíce lidí mají přijít o svůj domov. Dolům by měla ustoupit například německá Proschim, která je přitom paradoxně energeticky nezávislá a zcela si vystačí jen s obnovitelnými zdroji.

Koncerty večer podpoří akci slavná britská skupina Asian Dub Foundation, němečtí Duck or Dove, a chybět nebude ani česká skupina ISUA v čele s finalistkou X factoru Jitkou Giudittou Moulisovou. Podrobnější informace i on-line přihlášku najdete na adrese www.spoluprotidolu.cz.

"Na tuto akci nás nalákala idea, že prostřednictvím naší hudby můžeme lidi nejen potěšit, ale zároveň také mnohým otevřít oči a poukázat na problematiku životního prostředí," říká Jitka Moulisová, zpěvačka kapely ISUA, která na akci vystoupí.

0
Vytisknout
7347

Diskuse

Obsah vydání | 20. 8. 2014