Izrael a Hamas souhlasí s egyptským návrhem na třídenní příměří

5. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

V pondělí večer to vypadalo, že definitivní konec čtyřtýdenního válčení v Gaze by mohl být možný, poté, co přišly zprávy, že jak Hamas, tak Izrael přijaly egyptský návrh na příměří, které má trvat 72 hodin.

Příměří by mělo být vyhlášeno v úterý ráno v 8 hodin místního času. Mělo by umožnit jednání o tom, jak ukončit válku v Gaze.

Zástupci palestinských politických frakcí jsou v Káhiře od neděle a připravují tam sérii požadavků a možné ukončení konfliktu. Podle zdravotníků v Gaze bylo usmrceno více než 1800 Palestinců. Na izraelské straně zahynulo 64 vojáků a 3 civilisté.

Nový návrh byl pozdě v pondělí večer sdělen Izraeli, který přijal plán na příměří kolem půlnoci.

"Izrael bude příměří dodržovat od úterý od 8 hodin," sdělil izraelský činitel tiskové kanceláři Agence France Presse pod podmínkou anonymity. Izraelský činitel potvrdil, že do Káhiry pocestuje izraelská delegace k rozhovorům.

Ziad al-Makhala, náměstek generálního tajemníka palestinské organizace Islámský džihád sdělil deníku Guardian, že se domnívá, že dohody bude dosaženo.

Nejméně o jedné otázce, klíčové pro Izrael, totiž o přeshraničních tunelech, se nejednalo, řekl al-Nakhala, ale egyptští činitelé uznali, že je zapotřebí ukončit obléhání Gazy.

Avšak jak Hamas, tak izraelská vláda budou muset mít možnost přesvědčit své stoupence i širší obyvatelstvo, že válka jim přinesla vítězství.

Konečná dohoda by mohla otevřít hranice Gazy, což by podstatnou měrou pomohlo místnímu hospodářství i popularitě Hamasu, který je izolován diplomaticky a v posledních letech byl finančně oslaben.

Izrael systematicky požaduje, aby byla tato islamistická organizace, která de facto Gazu ovládá poté, co r. 2007 zvítězila v palestinských volbách, odzbrojena.

v Veřejná prohlášení Izraele, že izraelská armáda dosáhla alespoň některých svých válečných cílů, interpretují někteří analytikové jako přípravu veřejného mínění na deklaraci, že válka skončila.

Pondělní částečné příměří, vyhlášené Izraelem po jeho posledním útoku na školu OSN, zpomalilo násilí, i když dvě izraelské rakety zasáhly dům v uprchlickém táboře Šati v severní Gaze přibližně v době zahájení příměří a usmrtily osmiletou holčičku a zranily 29 osob. V pondělí bylo v Gaze usmrceno nejméně 18 Palestinců, většinou před zahájením příměří. Desítky mrtvol byly během pondělka vytaženy z trosek.

Izrael tvrdí, že téměř polovina osob usmrcených v Gaze za poslední čtyři týdny byli bojovníci. OSN konstatuje, že dvě třetiny mrtvých byli civilisté.

Britské ministerstvo zahraničí "naléhavě vyšetřuje" tvrzení, že městě Rafah byl usmrcen britský humanitární pracovník. Město Rafah bylo v posledních dnech terčem úporných bojů.

V pondělí se rozšířilo násilí z Gazy do Jeruzaléma. V ultraortodoxní čtvrti narazil do autobusu buldozer, řízený Palestincem z východního Jeruzaléma. Policie Palestince na místě zastřelila. Pětadvacetiletý Izraelec zemřel poté, co do něho buldozer najel před střetem s autobusem. Pět dalších osob bylo lehce zraněno. Asi o tři hodiny později byl izraelský voják střelen do břicha u Hebrejské univerzity.

Izraelská policie zadržela 12 Palestinců za údajné "výtržnosti" na Starém Městě v Jeruzalémě. Během protestů ve východním Jeruzalémě a na Západním břehu usmrtila izraelská policie nejméně 10 Palestinců.

Izraelská armáda uvedla, že v pondělí odpálil Hamas do Izraele 53 raket. Nikdo nebyl zraněn.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6351

Diskuse

Obsah vydání | 6. 8. 2014