Boje mezi Arménií a Ázerbájžánem mají už "desítky" obětí

4. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Generálporučík Rovšan Akperov velící třetímu armádnímu sboru Ozbrojených sil Ázerbajdžánu tvrdí, že arménští vojáci od víkendu, kdy propukly boje, ztratili více než 70 lidí.

"Během bojové činnosti arménská strana ztratila zabitých 71 vojáků základní služby a ještě kolem 80 raněných," prohlásil Akperov přebírání medaile "Za výtečnou vojenskou službu" jménem padnuvšího praporčíka Isy Almazova. Informovala o tom azerská televize ATV.

(Obvyklý poměr je 1 zabitý voják na nejméně 3-5 raněných nebo více, v závislosti na použitých zbraních; údaje uvedené Akperovem jsou tedy značně nepravděpodobné, vyloučíme-li dobíjení raněných - KD.)

Podle Akperova bylo během probíhajících bojů zničeno šest nebo sedm arménských obranně-bojových postavení.

"Válku vedeme střelnými zbraněmi. Ještě jsme nesáhli k jiným typům zbraní. Jestli sáhneme k jiným typům výzbroje, tak tam (na azerském území okupovaném Arménií) nezůstane ani jeden člověk," prohlásil ázerbajdžánský generál.

Podle údajů ministerstva obrany během posledních bojů s Arménií zahynulo 13 vojáků.

Vztahy mezi Arménií a Ázerbaldžánem se od války o Náhorní Karabach v 90. letech nikdy neurovnaly. Arménie má úzké vazby s Ruskem, které na jeho území provozuje strategickou základnu Gjumri, a také s Íránem. Ázerbájdžán, který má na svém území ložiska energetických surovin, úzce spolupracuje se západními zeměmi a Izraelem. V posledních letech nakupoval značné množství nové výzbroje a jeho vojenské výdaje za loňský rok byly více než osmkrát vyšší než výdaje Arménie, která stále okupuje část území sousedního státu.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
9916

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2014