Edward Snowden odsoudil rozhodnutí britské vlády prohnat rychle parlamentem nový špehovací zákon

14. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Americký whistleblower konstatuje, že "je neuvěřitelné", že se britská vláda rozhodla prohnat nový špehovací zákon parlamentem během několika dní poté, co záležitost rok ignorovala.

Americký whistleblower Edward Snowden odsoudil rozhodnutí britské vlády nechat podle mimořádně zrychlených procedur prohnat Dolní sněmovnou nový zákon o špehování občanů. Vyjádřil znepokojení nad rychlostí, s kterou to má být provedeno, nad tím, že neprobíhá veřejná debata, nad tím, že britská vláda uměle vyvolává strach, a nad tím, že rozšiřuje špehovací pravomoci nad občany.

Snowden řekl v rozhovoru s deníkem Guardian v Moskvě, že je velmi nezvyklé, aby vláda schvalovala takový mimořádný zákon, pokud není země zrovna ve válečném stavu. "Vždyť Británii nikdo nebombarduje. V britských přístavech nejsou nepřátelské ponorky."

Odborníci na lidskoprávní problematiku varují, že navzdory lžím premiéra Camerona o opaku, nový rychle navrhovaný špehovací zákon má poskytnout výzvědným službám proti občanům nové a bezprecedentně rozsáhlé pravomoce. Zákon bude vynucovat od internetových společností, abz výzvědným organizacím automaticky poskytovaly záznamy komunikačních dat občanů. Každý další počítačový software bude muset mít v sobě zabudován možnost, aby občanovu aktivitu mohly v něm sledovat tajné služby.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5727

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2014