Šéfka britského parlamentního výboru vyzvala veřejnost, aby bojkotovala firmu Amazon

9. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Margaret Hodge, předsedkyně parlamentního výboru Dolní sněmovny pro státní finance, vyzvala britskou veřejnost, aby začala bojkotovat firmu Amazon, protože ta loni zaplatila jen 4,2 milionu liber na daních, přestože prodala zboží v hodnotě 4,3 miliardy liber.

Hodgeová doporučila, aby si zákazníci našli alternativu k firmě Amazon poté, co bojkot od zákazníků loni donutil americký kavárenský řetězec Starbucks začít znovu v Británii platit daně.

"Je to šokující a firma Amazon by měla platit férový podíl daní," řekla Hodgeová. "Vydělávají na neplacení daní. Už Amazon nepoužívám. Měli bychom nakupovat jinde. To, co jsme dokázali s firmou Starbucks, je moc zákazníků.

Firma Amazon má možnost se v Británii vyhýbat placení velké části svých daní, protože když evropští zákazníci od ní něco kupují, platbu přijímá pobočka v daňovém ráji Lucembursko. Když si něco od firmy Amazon koupí Brit, jeho platbu přijme lucemburská pobočka tohoto podniku.

Amazon v Británii zaměstnává tisíce osob, kteří pracují v jejích skladech, programují její stránky, dělají její účetnictví a vykonávají četné další funkce. Z daňového hlediska jsou to však jen služby prováděné pro centrum firmy, umístěné v daňovém ráji v Lucembursku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11149

Diskuse

Obsah vydání | 13. 5. 2014