Jak by se zachoval Washington nebo Tel Aviv, kdyby jim někdo upálil desítky lidí?

3. 5. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Otázka je samo sebou řečnická, protože odpověď na ni dobře známe. To co se děje na východě Ukrajiny mě samozřejmě děsí a nejsem zastánce ani jedné strany, jak by se mohlo někomu zdát. Ruský prezident Putin je kapitalista a krajní nacionalista, takže jej žádný soudný stoupenec levice nemůže brát vážně. Příkře odsuzuji ale i ukrajinské neonacisty ze strany Svoboda působící v ukrajinské vládě (jak byli už dříve členové strany Svoboda označeni Světovým židovským kongresem a dalšími židovskými organizacemi), stejně tak řezníky z Pravého sektoru.

Tragická smrt čtyř desítek proruských separatistů pravděpodobně z rukou ukrajinských fašistů v Oděse je skutečně odporný zločin, a je třeba, aby byli viníci dopadeni a potrestáni. Vypadá to na dramatický zlom v dosud relativně nekrvavém konfliktu, avšak nepřísluší mi, abych jej coby laik patřičně okomentoval.

Nicméně mne zarazila prozatím krotká reakce Moskvy na masakr její "páté kolony" v Oděse. Víme dobře, jak by se zachoval předvoj "mezinárodního společenství", tj. Spojené státy a Izrael, kdyby byl tak ohavný zločin spáchán na jejich občanech, již jsou sami o sobě privilegovaní, a to rukama zákeřných, avšak démonizovaných nepřátel.

Příklady táhnou. Stačí si vzpomenout na masivní destrukci Fallúdži či Bejrútu, aniž by těmto zločinům předcházelo něco tak děsivého jako "žhářství" (pravděpodobně) Pravého sektoru v Oděse. Samozřejmě, že nevolám po krvavé odplatě, jak by v oněch hypotetických případech brojila snad všechna česká média; a to za hurónského potlesku české intelektuální a politické obce. Nikdo by se nepohoršoval nad tvrdou "odpovědí spravedlivých", ba naopak.

Stále je možné řešit konflikt na východě Ukrajiny prostřednictvím diplomatických snah, nehledě na to, co nám sdělují Česká televize a rozhlas ZDE, obávám se ovšem, že kostky už byly vrženy a vypukne další zbytečný a krvavý konflikt, jako by jich na světě nebylo víc než dost.

0
Vytisknout
13273

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2014