BRITÁNIE:

Tři muži budou postaveni před soud, že "ukradli" vyhozené potraviny z popelnice u supermarketu

29. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Britská prokuratura tvrdí, že je ve veřejném zájmu, aby muži, kteří si vzali jídlo z popelnice, byli stíháni za krádež

Paul May, webový designer na volné noze, bude příští měsíc postaven před soud za to, že si vzal z popelnice u supermarketu Iceland několik vyhozených rajčat, houby a sýr. May se u soudu hodlá hájit tím, že neučinil nic protizákonného a jídlo si z popelnice vzal, protože musí něco jíst. Nepovažuje za protizákonné vzít si jídlo z popelnice, které jinak skončí na skládce.

Soudci budou muset zkoumat rozšířený jev známý pod názvem "skipping", kdy si lidé vybírají z popelnic supermarkety vyhozené potraviny a vaří a konzumují je. Zaměří to také pozornost na skutečnost, jak obrovské množství potravin se vyhazuje, a že existují aktivisté, kteří podnikají radikální kroky, v jejichž rámci získávají takto potraviny, na něž při stoupajících cenách v Londýně nemají peníze.

Pětatřicetiletý May, dále Jason Chan a William James, kteří bydlí ve squatu na severu Londýna, byli zatčeni loni 25. října, když policii upozornil občan, že o půlnoci přelezli plot na uzavřený dvůr u supermarketu Iceland a vzali si tam vyhozené potraviny z popelnice. Policie tři muže zadržela, když od supermarketu s potravinami odcházeli. Celkem si z popelnice odnesli potraviny v hodnotě asi 33 liber (přibližně 1000 Kč): rajčata, houby, sýr a koláče.

Nejprve byli obžalováni z vloupání, ale pak bylo obvinění změněno na žalobu vypracovanou podle obskurního Zákona o potulce z r. 1824. Podle něho byli muži "objeveni v uzavřeném prostoru supermarketu Iceland, kam pronikli za protizákonným účelem, totiž ukrást potraviny."

Policie "ukradené" potraviny vrátila do supermarketu Iceland. Tři muži byli v policejní cele zadržováni 19 hodin, než byli propuštěni. Právníci všech tří mužů požádali státní britskou prokuraturu, aby žalobu zrušila, ta však letos v lednu reagovala, že muži budou souzeni, protože "je silně ve veřejném zájmu, aby byli stíháni".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
20294

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2014